Oldtimerbezitters showen hun trots bij Kasteel Amerongen

VideoEen tiental oldtimers stond vandaag op het terrein van Kasteel Amerongen, als aanloop naar een nieuwe tentoonstelling over de laatste keizer van Duitsland: Wilhelm II. Ze komen namelijk allemaal uit de tijd van die keizer. „Deze auto was heel modern voor zijn tijd”, vertelt Lex Stibbe (70), een trotse eigenaar. 

Normaliter wil het kasteel geen auto’s op het terrein, maar voor deze club maken ze graag een uitzondering. De oldtimers zijn namelijk een voorbode op de nieuwe tentoonstelling ‘Help, de Keizer komt!’, die op 3 juni van start gaat. Een tentoonstelling die de Duitse keizer Wilhelm II in de schijnwerpers zet. „We herdenken dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat Wilhelm naar Nederland kwam”, vertelt Waronne Elbers, adjunct-directeur van Kasteel Amerongen.

De oldtimers die vandaag bij het kasteel staan, komen uit de tijd van Wilhelm II. Honderd jaar geleden had ook deze laatste keizer van Duitsland chique auto's staan bij kasteel Amerongen, waar hij 1,5 jaar woonde. Een van die wagens was een Mercedes-Benz van het type Nürburg 500, een auto uit dezelfde tijd als de oldtimers die er vandaag staan. „Hij kon er alleen niet in rijden”, vertelt Elbers. „Hij mocht het kasteelterrein niet af, daar had hij toestemming voor nodig uit Den Haag.”

Kastelenroute

Maar Lex Stibbe (70) mag wel in zijn auto rijden en dat doet hij dan ook regelmatig. „We zijn allemaal lid van autoclubs en daaruit is deze groep van 24 mensen ontstaan. En met onze 12 auto’s rijden we nu drie dagen door Nederland. Dat doen we elk jaar. Vandaag rijden we een kastelenroute, wij zijn ook al bij Huis Doorn geweest.”

De tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Lex Stibbe bij zijn trots: een Delage uit 1939. © William Hoogteyling

De oldtimer van Stibbe staat helemaal vooraan in de rij auto's. En met zijn felblauwe kleur valt deze zeker op. „Dit is een Delage uit 1939”, vertelt Stibbe, terwijl hij achter het stuur plaatsneemt. „Een Frans topmerk. Het merk bestaat allang niet meer, maar stond in die tijd bekend om zijn grote, luxe auto’s. Voordat ik deze auto had, reden mijn vrouw en ik in een MG uit 1937. Daar reden we vaak rally’s mee in Frankrijk. Dat vond mijn vrouw echter een beetje eng, daarom zijn we overgestapt op deze grote tourauto.”

Weinig in gereden

De auto zat in zijn beginjaren in de verzameling van de voorzitter van een Engelse automobielclub. Later is hij in handen van een Belg gekomen, van wie Stibbe de auto kocht. „In deze auto is dus maar weinig gereden, dat maakt hem erg bijzonder.”

De Engelsman die de Delage in bezit had, had ook een Rolls Royce. Hij heeft toen een test gedaan om de twee auto’s met elkaar te vergelijken. „En deze kwam beter uit de test op het gebied van comfort, styling en nog meer van dat soort dingen”, vertelt hij en hij laat trots een paar van zijn snufjes zien. „Hij heeft halfautomatische versnellingen, vergelijkbaar met oude bussen, en een verstelbare stoel. Ja, deze auto was heel modern voor zijn tijd.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht