Olie, kolen en vieze vingers bij modelstoomtreinen Hollandsche Rading

VideoIn het bos bij Hollandsche Rading ligt een 400 meter lange modelspoorbaan. De belangstelling voor een ritje achter de stoomlocomotieven is op de jaarlijkse open dag is groot.

In het clubhuis van van Stoomgroep Rading Spoor hangt aan de muur de tekst: ‘Je stopt niet met spelen omdat je ouder wordt. Je wordt ouder omdat je stopt met spelen’.

Maar het bouwen van modelspoorwerktuigen is misschien nog meer een serieuze hobby dan alleen spel, vertelt voorzitter Lex van Heezik. ,,Je bent er wel vijf tot tien jaar mee bezig. Het is vakmanschap. Vooral het uitzoeken is heel tijdrovend. Wat zijn precies de maten, welk materiaal is er nodig en hoe maak je het zo origineel mogelijk? Daar gaan heel wat uren in schuurtjes in zitten.’’

Al bijna 40 jaar beschikt de vereniging over een grote modelspoorbaan in het bos bij Hollandsche Rading. Tijdens de jaarlijkse gratis open dag mag iedereen meerijden en dat is voor kinderen een mooie belevenis. En voor de treinfanaten is het een geschikt moment om ervaringen uit te wisselen over hun geliefde schaalmodellen.

Volledig scherm
Er zijn treinen in alle soorten en maten. © Ruud Voest

Techniek

Want stoommachines, daar gaat menig hart hier sneller van kloppen. ,,Het is de eenvoud van de techniek’’, vindt Van Heezik. ,,Het draait en beweegt. Je ziet letterlijk hoe de techniek werkt. En het is goed uit te leggen aan kinderen: de trein rijdt op de stoom van water.’’ Hij houdt ook van de geur, maar dat is voor iedereen anders, glimlacht de voorzitter.

De open dag kan jaarlijks rekenen op zo’n duizend bezoekers. Het is een heus evenement met verkeersregelaars, mobiele toiletten en aanwezigheid van het Rode Kruis. ,,Het is mooi voor de kinderen’’, vertelt vader Daan Floor uit Hilversum. ,,In mijn jeugd kwam ik hier ook al. Het is een mooie plek in het bos, een beetje sprookjesachtig.’’

Treinen die worden voortgedreven, leven, zegt Stoomgroeplid Henk Pastoor. Hij somt op: ,,Het sist en ruikt. Olie, kolen en vieze vingers.’’ Hij is ook actief als vrijwilliger bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij, die een toeristische treindienst exploiteert met historisch materieel.

Volledig scherm
Vooral voor kinderen is het rijden in de treinen door het bos een belevenis. © Ruud Voest

De grote bewerkelijkheid van historische locomotieven bouwen, schrikt jongeren af om er als hobby mee te beginnen. Maar er zijn nu moderne technieken om metaal te bewerken, waardoor het sneller kan, vertelt voorzitter Van Heezik.

Treinen hebben een grote aantrekkingskracht, weten ze bij de Stoomgroep. De vier treinen op de modelspoorbaan rijden op de open dag non-stop rondjes met kinderen en ouders. Misschien heeft de vereniging er over een paar jaar nieuwe jeugdige leden bij.  

Volledig scherm
Jong en oud genieten van de treintjes. © Ruud Voest

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht