Volledig scherm
Winnaars van een onderdeel van de paardenkeuring op de Voorstraat in Vianen. © Koen Laureij

Oliebollen en erwtensoep: Vianen loopt uit voor 747ste Paardenmarkt

Paarden worden gekeurd, voor karretjes gespannen, treden op in shows én tijdens het ringsteken. De 747e editie van de Paardenmarkt in Vianen is losgebarsten, en dat betekent feest: „Deze dag staat ieder jaar geblokt in mijn agenda.”

Het zijn niet alleen de paarden die de dienst uitmaken in de straten van Vianen. Bezoekers eten traditiegetrouw oliebollen en erwtensoep, struinen langs marktjes, de kermis en het speciaal ingerichte Kinderplein. 

Voor ‘Vianezen’, zoals inwoners van Vianen zichzelf noemen, voelt de Paardenmarkt ieder jaar als één grote reünie. Remco Krouwel vertrok zo'n vijf jaar geleden uit Vianen, zijn geboortedorp, waar hij 22 jaar heeft gewoond: „Ik kom ieder jaar terug”, zegt hij. „Met mijn twee paarden, maar ook om iedereen weer te zien. Deze datum staat geblokt in mijn agenda, die wil ik niet missen.” 

Lampionnen

Gisteren werd het jaarlijkse evenement geopend met een lampionnenoptocht. Vandaag geldt als de belangrijkste dag van het evenement, met de paardenkeuring en een aantal shows als hoogtepunten. Dat zorgt voor drukte: verwacht wordt dat er 22.000 tot 27.000 bezoekers naar het stadje komen. 

Het programma duurt vandaag nog tot 20.00 uur. De kermis is er tot en met zaterdag, waarna de feestweek om 21.30 uur wordt afgesloten met vuurwerk aan de Lekdijk. 

Volledig scherm
Kinderen van verschillende scholen nemen het tegen elkaar op tijdens het Schoolkampioenschap Ringsteken. Nathalia Kranenburg (8) van basisschool Herédiem won. © Koen Laureij

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht