OM: Badmeesters en leerkrachten schuldig aan dood Salam

VideoHet Openbaar Ministerie eist 120 uur werkstraf voor de drie badmeesters en twee leerkrachten die betrokken zijn bij de dood van de 9-jarige Salam. Het meisje verdronk in september 2015 na afloop van een zwemles in zwembad ’t Gastland in Rhenen. 

Volledig scherm
Het zal nooit duidelijk worden hoe het 9-jarige meisje Salam heeft kunnen verdrinken. © AD

Volgens het OM zijn de vijf schuldig aan de dood van het meisje. De officier van justitie meent dat de vijf zich onvoldoende aan de normen hebben gehouden die gelden voor toezichthouders. Ze hebben te weinig onderlinge afspraken gemaakt, hadden meer informatie moeten uitwisselen, maakten haar niet genoeg duidelijk dat ze niet in het diepe bad mocht en daar was ook te weinig toezicht op. Daarom hebben ze schuld aan de dood van Salam. Ze sprak geen Nederlands en kon niet zwemmen, terwijl veel klasgenoten dat wel konden.

De Ericaschool en het zwembad hadden duidelijke afspraken gemaakt. De vijf verdachten hadden hiervan op de hoogte moeten zijn. De impact op de verdachten is groot, stelt het OM. ,,Maar, geen enkele straf brengt Salam terug. Het onuitwisbare verdriet van de ouders is niet af te meten aan een strafeis’’, zo zegt de officier. 

Toezicht

Quote

Het onuitwisba­re verdriet van de ouders is niet af te meten aan een strafeis

Officier van justitie

Een badgast zag Salam na de zwemles liggen op de bodem van het zwembad. Pas op dat moment hadden de begeleiders door dat Salam afwezig was.

Volgens het OM is het niet waarschijnlijk dat Salam na de zwemles is gaan douchen. Enkele kinderen hadden verklaard dat ze Salam daar hadden gezien, maar die verklaringen kwam niet overeen. Het OM gaat ervan uit dat ze alleen is achtergebleven na het vrij zwemmen en nooit in de douche is geweest. Ze had nog speldjes in haar haar. Die zou ze volgens haar ouders afdoen als ze ging douchen. 

Kletsen

Volledig scherm
Salam © AD

Volgens het OM waren de toezichthouders drukker met opruimen en kletsen dan het controleren van het diepe bad. Dat is onvoldoende gebeurd: er werd niet goed gecheckt of Salam ging douchen en er is te laat geteld om te zien of de groep compleet was. Er zijn volgens de officier fouten gemaakt: Salam had individueel toezicht nodig en kreeg dat niet.

De officier van justitie noemt het een klein moment van onachtzaamheid waarin Salam niet is gezien. Dat moment was echter wel fataal. Volgens de officier is er sprake van een strafrechtelijk verwijt en niet van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ze kon in het diepe bad komen, had haar kurkje af en er was onvoldoende informatie-uitwisseling.

Volledig scherm
V.l.n.r.: Robert K., Renata B., Sandrina van B., Jos H. en Maria B.. Zij worden vervolgd voor de verdrinking van het Syrische meisje Salam in een zwembad in Rhenen. © ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht