In oktober 2016 reconstrueerde de politie het ongeval op de Lopikerweg West.
Volledig scherm
In oktober 2016 reconstrueerde de politie het ongeval op de Lopikerweg West. © Koen Laureij

OM: Bestuurder auto waarin Lopikse Angelique omkwam was onder invloed van drank en drugs

Het tragische auto-ongeluk in februari 2016 in Lopik waarbij de 18-jarige Angelique van Werkhooven om het leven kwam, krijgt een juridisch staartje. Het Openbaar Ministerie gaat de 25-jarige man vervolgen die de auto bestuurde, omdat hij onder invloed zou zijn geweest van amfetamine en alcohol. 

Ook zou hij 61 kilometer per uur hebben gereden waar 30 is toegestaan. Volgende week donderdag is er een eerste, inleidende zitting bij de rechtbank in Utrecht.

De dood van de 18-jarige vrouw schokte Lopik hevig. Angelique zat met drie vrienden in een Seat Leon. Zij reden na een avondje uit over de Lopikerweg West in de richting van Schoonhoven, toen ze op de kruising met de Nicolaas van Catsweg tegen een boom botsten en in het water belandden. De chauffeur en twee andere inzittenden konden uit de auto komen, maar Angelique lukte dat niet. Zij werd nog gereanimeerd, maar overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

‘Wél onder invloed’

Quote

Justitie heeft dit onderzoek op de plank laten liggen. Dat is voor alle betrokke­nen erg pijnlijk

Advocate Corina Herrings

Hoewel de politie kort na het ongeluk bekendmaakte dat uit een blaastest bleek dat de chauffeur niet had gedronken, blijkt nu dat het OM de chauffeur toch gaat vervolgen voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval. Volgens het OM was hij die nacht wel degelijk onder invloed van drugs en alcohol. Ook is voor het OM vast komen te staan dat de chauffeur 61 kilometer per uur reed, terwijl de maximumsnelheid op de Lopikerweg West 30 kilometer per uur is. Volgens justitie heeft de chauffeur door die hoge snelheid ook de bocht in de weg niet op tijd opgemerkt, waardoor hij de macht over het stuur verloor. De auto kwam vervolgens ondersteboven in het water terecht.

Corina Herrings is de advocaat van de 25-jarige chauffeur uit Benschop. Zij zegt dat haar cliënt niet onder invloed was van drugs of alcohol die nacht. „Daarom heb ik ook een aantal onderzoekswensen ingediend. Uit dat onderzoek moet blijken dat hij niet onder invloed was.” Wat voor onderzoek Herrings wil laten uitvoeren, wil ze nog niet toelichten. „Dat doe ik volgende week in de rechtbank. Eigenlijk is het onderzoek naar dit ongeval pas heel pril. Hoewel het al twee jaar geleden is, moet er nog veel gebeuren. Justitie heeft dit onderzoek op de plank laten liggen. En dat is voor alle betrokkenen erg pijnlijk.”

Het OM zegt in een reactie dat het ‘voor niemand fijn is’ dat de strafzaak ruim twee jaar na het fatale ongeluk begint. ,,Er is weinig zittingsruimte in de rechtbank en dat is de reden waarom het zo lang heeft geduurd,” aldus woordvoerder Mary Hallebeek. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht