Volledig scherm
© ANP

OM eist 26 jaar tegen verdachten van ‘vergismoord’ op Hakim Changachi

updateHet OM heeft 26 jaar geëist tegen de Amsterdammers Guyno O. (26) en Ferrel T. (32), die Hakim Changachi hebben doodgeschoten aan de Faustdreef in Utrecht. Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat zij het waren. Ook werd er 12 jaar tegen Marciano D. (27) geëist. Het duo O. en T. was volgens het OM ‘wreed, meedogenloos en gewetenloos’ en deed het puur voor het geld.

Changachi werd op 12 januari 2017 geliquideerd, in de portiek van de flat in Utrecht Overvecht waar hij woonde. Volgens het OM was het helemaal niet de bedoeling om Changachi (31) om te brengen. Het beoogde doelwit zou Khalid H. zijn geweest, die in dezelfde flat woonde en even daarvoor nog bij het slachtoffer in de auto zat.

,,De verkeerde persoon is om het leven gebracht’’, zei de officier van justitie vandaag. ,,Deze moord heeft een schokgolf in zowel de boven- als onderwereld teweeggebracht.’’

Twee dagen later werd geprobeerd om Khalid alsnog om het leven te brengen. Het Openbaar Ministerie: ,,We lijken te maken te hebben met een organisatie die alles van tevoren goed regelt. ‘Moordmakelaars’ zorgen ervoor dat mensen en materiaal tijdig beschikbaar komen. Jonge mannen zijn bereid om voor geld het leven van anderen te nemen. Het is onze stellige overtuiging dat Guyno en Ferrel de regie hadden en de schutters zijn.’’

Moordpoging

Volgens het OM speelde Amsterdammer Marciano D. (27) geen rol bij de liquidatie van Hakim Changachi. Samen met Guyno en Ferrel staat hij vandaag wel terecht in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, waar hij het verhaal van de officieren van justitie aanhoorde. Want Marciano zou wel nauw betrokken zijn bij de moordpoging, twee dagen later, op Khalid H.

Volledig scherm
De politie onderzoekt de moord op Hakim Changachi aan de Faustdreef in Utrecht Overvecht. © Marnix Schmidt

Het Openbaar Ministerie ziet onder meer sporen op een tas, de dop van een colafles en gevonden wapens als bewijs tegen Guyno en Ferrel. Belangrijk bewijs vormen verder zogenoemde PGP-gesprekken tussen de verdachten, gedaan via versleutelde telefoons. Verder heeft ook kroongetuige Nabil B. verklaringen afgelegd in de zaak, waarbij zijn vriend Hakim Changachi omkwam.

Guyno en Ferrel ontkenden vorige week dat zij verantwoordelijk zijn voor het doodschieten van Changachi. Zij wezen de geliquideerde Justin Jap Tjong aan als schutter. Guyno gaf wel toe met zijn aangetrouwde familielid Justin op de dag van de vergismoord in Utrecht in een auto te hebben gezeten. Maar hij ontkende aanwezig te zijn geweest bij de liquidatie. Wel gaf hij toe achteraf de vluchtauto in brand te hebben gestoken. Het OM vindt die verklaringen ‘ongeloofwaardig’.

Ook Ferrel ontkende dat hij aan de Faustdreef was. Hij stelde: ,,Ik zou nooit een liquidatie plegen. Justin stond bij mij voor de deur en gaf toe de liquidatie te hebben gepleegd. Ik ben sinds deze zaak enorm bang en angstig en kan geen namen noemen. Als ik een naam noem, zit ik zwaar in de problemen.’’

Getuige

Een getuige verklaarde dat Guyno en Ferrel wel degelijk de schutters waren. Justin zou vlak voor zijn dood aan hem hebben verteld dat hij als chauffeur fungeerde voor het duo. ,,Die Guyno heeft geschoten. Die ging gewoon domweg op de verkeerde schieten. Net ‘wildwildwest’. Hij schoot als een gek, hij bleef maar schieten. Ferrel schoot ook, maar rustiger.’’ 

De door Guyno en Ferrel aangewezen schutter, Justin, zat hoogstwaarschijnlijk in een auto die vanuit Utrecht werd achtervolgd. Dat was twee dagen later het geval, toen na de moordpoging op Changachi het oorspronkelijke doelwit Khalid H. alsnog moest worden geliquideerd.

Marciano en medeverdachte Jerrel Z. (tegen wie vorige week acht jaar cel werd geëist) werden samen met Justin door agenten bij de flat van Khalid H. gezien. Na een achtervolging werden Marciano en Jerrel gearresteerd, terwijl Justin ontkwam. Langs de vluchtroute van het drietal werden uit de vluchtauto gegooide kalasjnikovs aangetroffen. Justin Jap Tjong werd een paar weken later geliquideerd.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht