Volledig scherm
Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat Hilversummer Shurandy S. een celstraf krijgt van 28 jaar wegens de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. in Amsterdam-Noord. De verdachte gaf donderdag voor de rechtbank in Amsterdam opnieuw toe dat hij Reduan B. heeft doodgeschoten. © Renée van de Kerkhof

OM eist 28 jaar cel voor moord op onschuldige broer kroongetuige

UpdateHet Openbaar Ministerie heeft 28 jaar celstraf geëist tegen Shurandy S. voor de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. Volgens het OM heeft de schutter gewetenloos gehandeld en zorgde de moord voor een schok in de samenleving. 

Reduan B. werd eind maart 2018 in het kantoor van zijn eigen bedrijf in Amsterdam doodgeschoten. Ongekend, noemde het OM de moord op de broer van een kroongetuige. „We zijn helaas gewend geraakt aan liquidaties in het criminele milieu, zelfs aan vergismoorden. Maar het is voor het eerst dat een volkomen onschuldige burger doelbewust wordt vermoord. De moord op Reduan is een directe en afgrijslijke reactie op het feit dat de kroongetuige in zee is gegaan met justitie. Dit is een regelrechte aanslag op het Nederlandse strafrechtsysteem. De opsporing van gevaarlijke criminelen wordt hierdoor ernstig bemoeilijkt.” 

Cocaïne

Volledig scherm
Reduan B. en verdachte Shurandy S. © Privé/Renée van den Kerkhof

Shurandy S. was in een roes, verklaarde hij donderdagochtend in de Amsterdamse rechtbank op de vraag wat hem ertoe heeft gebracht Reduan B. te vermoorden. Naar eigen zeggen was hij fatalistisch en onverschillig toen hij de moordopdracht aannam van iemand die hij nog ‘van vroeger kende’. „Het ging in de periode dat ik werd gevraagd heel slecht met mij. Ik gebruikte cocaïne, mijn relatie ging slecht en mijn ouders waren net uit elkaar. Als ik erover nadenk denk ik dat ik de aangewezen persoon was (voor de opdrachtgevers, red.) om hiervoor contact op te nemen.” 

Volgens het OM kwam hij nooit eerder voor in onderzoeken naar de georganiseerde misdaad. „Hij is vader van twee kinderen, heeft een baan en studeerde zelfs korte tijd rechten.”

100.000 euro nooit gekregen

In oktober 2017 werd Shurandy door iemand benaderd om een moord te plegen. Hij zou daar 100.000 euro voor krijgen, een bedrag dat hij zegt nooit te hebben ontvangen. Van wie hij de opdracht kreeg, wilde hij niet zeggen. De opdracht weigeren kon hij ook niet, omdat hij wist dat zijn opdrachtgevers dat niet zouden accepteren. 

Hij zat voor zijn gevoel klem. „Ik wist met wie ik te maken had. Het was duidelijk gemaakt dat dit gewoon moest gebeuren.” Naar de politie stappen was ook geen optie. „Dan waren er nog meer slachtoffers gevallen. Een andere optie was dat ik me door mijn kop had moeten schieten.”

OM: Ridouan Taghi is opdrachtgever

Wie de opdrachtgever voor de moord op Reduan is blijft onduidelijk, maar het OM heeft eerder gezegd ervan uit te gaan dat dit Ridouan Taghi (40) moet zijn. Kroongetuige Nabil B. heeft zeer belastende verklaringen over zijn organisatie afgelegd en eerder al werd duidelijk dat Nabil werd bedreigd door Taghi. ‘Ik ga iedereen van hem laten slapen als hij mijn naam heeft genoemd’, schreef hij in een onderschept bericht. 

Bovendien kwam de moord op Reduan nog geen week nadat bekend werd dat Nabil kroongetuige was geworden. Taghi is momenteel de meest gezochte crimineel van Nederland en wordt verantwoordelijk gehouden voor zeker twintig moorden in de onderwereld.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Reduan B., de broer van de kroongetuige, werd in zijn eigen bedrijf doodgeschoten. © ANP/Privéfoto

Reduan ontkomt twee keer

Eind maart 2018 kreeg Shurandy van zijn opdrachtgever een naam, foto en adressen door en wist hij dat er geen weg terug was. De opdracht was duidelijk: Reduan moest bij zijn bedrijf in Amsterdam-Noord worden doodgeschoten. Op 28 maart ontkwam Reduan nog, doordat Shurandy tot tweemaal toe te laat was. Maar op 29 maart lukte het wel. 

Hij liep het bedrijf binnen, zei tegen de receptioniste dat hij een sollicitatie had en volgde Reduan uiteindelijk de trap op naar zijn kantoor. Daar vuurde hij uiteindelijk zes kogels op hem af, die hem in het hoofd en de borstkas troffen. Reduan heeft niet doorgehad dat iemand achter hem aan liep en was volstrekt kansloos tegen zijn belager.

Shurandy ging na moord naar werk

Na de moord ging Shurandy op de vlucht, waarbij hij een handschoen verloor die later door de recherche werd gevonden. Hij probeerde zijn auto in brand te steken, maar dat mislukte omdat hij geen benzine maar terpentine gebruikte. 

Uiteindelijk pakte Shurandy een lijnbus naar Amsterdam CS, stapte op de trein en ging naar zijn werk. Een dag later werd hij opgepakt. „Alles ging op de automatische piloot”, was zijn verklaring. Dat hij de broer van de kroongetuige had vermoord zag hij pas toen hij het nieuws las toen hij op zijn werk was. „Ik wist wel gelijk dat ik diep in de shit zat.” 

Nabestaanden: ‘Hopen dat je nooit meer vrijkomt’

De nabestaanden van Reduan hadden daar geen boodschap aan. „Ik hoop dat je de allerhoogste straf krijgt die mogelijk is. Dat je nooit meer vrijkomt. Je hebt een mooi en integer mens vermoord. Iemand die geen vlieg kwaad deed. Je hebt onze familie in de grootst denkbare hel getrokken”, zei een zus in een slachtofferverklaring. De familie doelde daarmee op de extreme veiligheidsmaatregelen waarmee de familie nu te maken heeft. 

Ook uitte de familie forse kritiek op de overheid, die volgens hen de bescherming van Reduan onvoldoende serieus heeft genomen. „Reduan was fel tegen de kroongetuigedeal, omdat hij wist hoe gewetenloos monsters als jij zijn”, zei een zus in haar verklaring tegen Shurandy. „Het is daarom extra wrang dat juist hij het slachtoffer is geworden.”

Reduan sprak met overheid over beveiliging

Het OM heeft altijd gezegd dat Reduan weigerde om beveiligd te worden, maar de familie betwist dat. „Reduan maakte zich grote zorgen om zijn veiligheid. Hij heeft dat tegen mij meerdere malen gezegd; hij heeft dat tegen de overheid meerdere malen gezegd en hij heeft dat meerdere malen tegen zijn broertje, de kroongetuige, gezegd”, aldus de moeder van Reduan. Enkele dagen voor de moord sprak Reduan zelfs nog met de overheid over de beveiliging.

De rechtbank doet 10 januari uitspraak.

Lees hier acht vragen en acht antwoorden over de moord op de broer van de kroongetuige.

Het kan even duren voordat de Twitterfeed geladen is.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht