De fiets van de maaltijdbezorger, na het ongeluk op de Amsterdamsestraatweg.
Volledig scherm
De fiets van de maaltijdbezorger, na het ongeluk op de Amsterdamsestraatweg. © Michiel van Beers

OM eist jaar cel tegen veroorzaker (22) dodelijk ongeval

De 22-jarige Thomas H. uit Breukelen moet de cel in voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval met een maaltijdbezorger in Utrecht. Dat vindt het Openbaar Ministerie, dat hem aanwijst als schuldige voor het ongeluk op de Amsterdamsestraatweg.

Het ongeval op 9 januari had voorkomen kunnen worden. Als Thomas in de Volvo van zijn vader geen 80 maar de toegestane 50 kilometer per uur had gereden, dan zou de jonge Utrechter Ruiz niet om het leven zijn gekomen.

Die harde conclusie is te trekken uit het onderzoek na het ongeluk, dat in het donker en op een nat wegdek plaatsvond. Thomas reed met drie vrienden terug van een bezoek aan de coffeeshop, Ruiz was net klaar met zijn dienst als maaltijdbezorger en bijna thuis, toen hij overstak bij een geparkeerde auto.

,,Ik heb nog drie seconden getoeterd”, zei verdachte Thomas vandaag op zitting. Dat deed hij in de hoop dat Ruiz, die plotseling voor hem opdook, niet zou oversteken. Maar Ruiz stak wel over, waardoor een aanrijding niet meer te voorkomen was. Want Thomas reed veel te hard. Zo hard als nog geen procent van alle passanten op dit weggedeelte.

Verkeersfout

,,Dat mijn cliënt een ernstige verkeersfout heeft gemaakt, daar hoeven we hier niet over de discussiëren”, stelde advocaat Adank. ,,Dit ongeluk kent alleen maar verliezers”, vond hij samen met de ouders van Ruiz. Zij vertelden met een foto van hun zoon naast zich over de dromen die de jonge zeeverkenner had en hoe zeer ze hem missen. ,,We hopen dat iedere verkeersdeelnemer zich realiseert dat veilig en rustig rijden levens kan sparen”, vertelde moeder. Ze applaudisseerde voor haar zoon, de aanwezigen in de zittingszaal applaudisseerden mee. De officier van justitie luisterde met vochtige ogen naar haar verhaal en dat van haar man, die zei: ,,Ruiz was gelukkig, altijd zichzelf en met een glimlach.”

Thomas hoorde het allemaal met een brok in zijn keel aan en sprak hardop uit te denken dat hij en het slachtoffer in een ander leven goede vrienden hadden kunnen zijn. De bestuurder uit Breukelen had restanten van drugs in zijn lichaam toen het misging, twee keer zoveel als toegestaan. Dat kwam volgens hem door het roken van drie joints de dag voor het ongeval en niet door cannabisgebruik vlak ervoor.

Joint

De officier van justitie had grote moeite dat te geloven. ,,Volstrekt onverantwoord om daar met de restanten van een joint in je lichaam zo te rijden. Het is aan de schuld van de verdachte te wijten dat een jongen van 15 jaar oud overleden is.” Ze benadrukte de invloed van drugsgebruik op de rijvaardigheid en eiste een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook eiste het OM een rijontzegging van drie jaar en behandeling voor het frequente softdrugs gebruik door Thomas. De jongeman uit Breukelen voegde toe nooit in de auto te zijn gestapt als hij had geweten dat drugs nog zo lang na gebruik effect zou hebben in zijn lichaam. Advocaat Adank vond een onvoorwaardelijke lange werkstraf veel passender. Uitspraak op 15 augustus.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht