Volledig scherm
De ravage na de aanrijding was groot. © Koen Laureij

OM eist zes jaar cel voor doodrijder A2

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep zes jaar cel geëist tegen de man die eind 2015 op de A2 bij Maarssen een ernstig ongeluk veroorzaakte. 

Neil van der L. reed onder invloed met bijna 240 kilometer per uur achterop een auto met een gezin uit Den Helder. De vader, Ricardo van Jaarsveld, overleefde de klap niet en vijf andere inzittenden raakten zwaargewond.

Het OM eiste voor het gerechtshof in Arnhem naast de zes jaar cel ook een rijverbod voor 5,5 jaar. Eerder was Neil van der L. door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en rijverbod van vier jaar. 

Op 30 december 2015 reed de 46-jarige Van der L. met 237 kilometer per uur over de A2. Hij maakte gebruik van de vluchtstrook aan de linkerkant van de weg. Toen die ophield stuurde hij naar rechts, tegen de auto van Van Jaarsveld aan. 

Geen opzet

Volgens de rechtbank was Van der L. schuldig aan het ongeval, maar was er geen opzet in het spel. Het OM is van mening dat wel degelijk sprake is van voorwaardelijke opzet. Vanwege zijn hoge snelheid en het niet afremmen nam hij het risico dat er een aanrijding zou komen, met een dodelijke afloop.

Van der L. was onder invloed van speed toen hij de auto bestuurde. Die had hij de avond voor het ongeluk gebruikt.

Advocaat Spong van Van der L. meende dat er geen sprake was van een poging tot doodslag, doodslag en roekeloosheid. Hij vroeg om vrijspraak vanwege ontoerekeningsvatbaarheid van zijn cliënt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht