Volledig scherm
© Google Streetview/AD

OM gaat vijf mensen vervolgen voor verdronken meisje Salam

Het Openbaar Ministerie gaat vijf mensen vervolgen vanwege de verdrinkingsdood van de 9-jarige Salam. Het gaat om drie toezichthouders en twee docenten van de school. Zij worden vervolgd vanwege dood door schuld.

Het meisje verdronk na afloop van de zwemles in zwembad 't Gastland in Rhenen, in september 2015. Het OM was lange tijd bezig met het onderzoek naar haar dood, wat voor spanning zorgde voor bij de betrokkenen. De strafzaak werd meerdere keren uitgesteld, maar zal waarschijnlijk in de zomer echt beginnen.

Directeur Erwin van Iersel van Optisport, dat het zwembad in Rhenen exploiteert, noemt de beslissing van het OM vervelend. ,,Voor onze medewerkers is dit een enorme klap. Zij hebben alles gedaan om dit ongelooflijke drama te voorkomen. Wij staan ook volledig achter hen.” Van Iersel wil benadrukken dat hij het leed van de ouders en de familie van Salam niet wil wegdrukken. ,,Zij willen ook heel graag weten wat er is gebeurd. En dat is terecht.”

Ook Karen Majoor, directeur van de Ericaschool, reageert geschokt. Twee docenten van die school worden door het OM vervolgd. ,,Dit besluit raakt ons allen diep. Leerkrachten kiezen vanuit een passie voor het werken met kinderen. Het is hun hoogste prioriteit om het geluk en de veiligheid van deze kinderen te waarborgen. Wat mijn twee collega’s (en de betrokken zwemleerkrachten) is overkomen, is voor ieder de grootste nachtmerrie. Onze gedachten blijven uitgaan naar hen en in niet mindere mate naar de familie van Salam.”

Onderzoek

Salam vluchtte vanuit Syrië en kwam in Rhenen terecht. Ze droomde ervan om dokter te worden, maar na haar derde zwemles verdronk ze. Hoe dat precies gebeurde is onduidelijk en onderdeel van het onderzoek. Vast staat dat ze na de schoolzwemles in het diepe bad terecht is gekomen. Hoe is nog onduidelijk hoe dat precies is gebeurd. Er zijn verklaringen van getuigen dat het meisje na het zwemmen is gaan douchen, maar dat wordt door anderen weer tegengesproken. Wat vast staat is dat toen een bezoekster na het schoolzwemmen het zwembad inliep om baantjes te gaan trekken, zij samen met een badmeester het meisje op de bodem van het bad zag liggen. Dat vertelt de advocaat van de badmeesters. Salam overleed uiteindelijk in de ambulance onderweg naar het ziekenhuis.

Voor de badmeesters is het een raadsel hoe ze om het leven kwam, vertelde hun advocaat in augustus. ,,,Zij zeggen dat ze die dag hebben gewerkt zoals zij dat altijd deden. Natuurlijk vragen zij zich af of ze iets over het hoofd hebben gezien. Zij zijn er ondersteboven van. Camerabeelden zijn er niet.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht