Er wordt vandaag een reconstructie uitgevoerd
Volledig scherm
Er wordt vandaag een reconstructie uitgevoerd © Van Oost Media

OM maakt reconstructie over hoe Utrechts jongetje in water ‘gleed’ in Tynaarlo en later overleed

In het Drentse Ubbena wordt vandaag een reconstructie gemaakt van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de dood van de 3-jarige jongen uit Utrecht, die 18 december uit het Noord-Willemskanaal was gehaald.

De reconstructie moet inzicht geven in de toedracht van het ongeval. Hierbij wordt onder meer nagespeeld hoe de jongen volgens zijn vader precies te water is geraakt. Ook worden de gebeurtenissen die zich daarvóór en daarna zouden hebben afgespeeld, gereconstrueerd. 

Het kind werd op 18 december door politieagenten uit het water gehaald en gereanimeerd. Daarna is hij in kritieke toestand overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar hij op oudejaarsavond overleed. De vader, een 39-jarige man uit Utrecht werd ter plekke aangehouden en zit vast op verdenking van doodslag en onttrekking aan het wettig gezag van het jongetje.

Noodlottig ongeval

De verdachte heeft verklaard dat er sprake was van een noodlottig ongeval waarbij zijn zoontje is uitgegleden en in het water is gevallen. Het Openbaar Ministerie zet vraagtekens bij dit scenario. Volgens de officier van justitie is het gedrag van de man moeilijk te rijmen met zijn verklaring achteraf. Daarom heeft de zaaksofficier gevraagd om een reconstructie door het Landelijk Video Reconstructie Team van de Nationale Politie.

Het OM verdenkt de vader van doodslag
Volledig scherm
Het OM verdenkt de vader van doodslag © Van Oost Media

Hele avond

De reconstructie bij het Noord-Willemskanaal start woensdagmiddag om drie uur en zal tot in de avonduren duren. Langs het kanaal zijn lampen opgesteld die via een aggregaat van stroom worden voorzien. De reconstructie wordt afgeschermd om de betrokkenen privacy te bieden. Politiemedewerkers zullen het verkeer omleiden gedurende de reconstructie. De plek valt in de vliegzone van Groningen Airport Eelde, waardoor ook journalisten met een drone vliegbrevet hier niet mogen vliegen.

De reconstructie wordt begeleid door een specialist van het Landelijk Video Reconstructie Team. De advocaat, rechter-commissaris, leden van de rechtbank, leden van het rechercheteam en de officier van justitie volgen de reconstructie op afstand via monitoren. Zij kunnen via de begeleider/interviewer aanvullende vragen stellen.

In de buurt van Tynaarlo werd het een jongetje uit het water gehaald
Volledig scherm
In de buurt van Tynaarlo werd het een jongetje uit het water gehaald © Van Oost Media

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht