Volledig scherm
Vivica Spong kwam op 2 juli 2012 om het leven in Utrecht. © ANP

OM naar Hoge Raad na vrijspraak Mark van D.

Het Openbaar Ministerie is naar de Hoge Raad gestapt om Utrechter Mark van D. alsnog veroordeeld te krijgen voor de moord op Vivica Spong en hun ongeboren kind in 2012 in Utrecht. Van D. werd dinsdag in hoger beroep opnieuw vrijgesproken. De aanklager heeft een dag na het vonnis  cassatie bij de Hoge Raad aangevraagd.

Tegen Mark van D. was zowel in de rechtbank van Utrecht vorig jaar als bij het Gerechtshof in Arnhem in hoger beroep twintig jaar cel geëist. Beide keren werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Hoewel de 44-jarige verdachte  meerdere leugens heeft verkondigd, kon volgens beide gerechtelijke instanties niet vastgesteld worden hoe de toen 31-jarige Vivica spong om het leven is gekomen en dat dus niet vaststaat dat er een misdrijf is gepleegd.

De 31-jarige Vivica Spong werd in 2012 onder aan de trap dood aangetroffen, waarbij Van D. suggereerde dat ze van de trap was gevallen. Hoewel wurging niet aangetoond kon worden, leek dat waarschijnlijker dan een val van de trap.

Veel gelogen
Zowel hof als rechtbank achtten wel bewezen dat Van D. ongelooflijk veel heeft gelogen. Hij stelde voortdurend zijn verhaal bij als bleek dat zijn beweringen niet konden kloppen, probeerde te verzwijgen dat hij de ochtend van haar dood in de woning was en verdoezelde een boxershort met bloed van haar.

Ook heeft Van D. op internet gezocht op manieren om te doden zonder spoor en op bedwelmende middelen. Sporen die je kan verwachten bij een val van de trap ontbraken.

Het hof gruwelde ervan, aldus het arrest dinsdag, dat Van D. zo'n zware verdenking op zich laadt, zonder openheid van zaken te geven. Maar omdat doodsoorzaak en motief niet duidelijk zijn geworden is er te weinig bewijs voor moord.

De uitspraak viel de ouders van Vivica Spong zwaar. Zij was hun enige kind en de ongeboren Julian hun enige aanstaande kleinkind.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht