Volledig scherm
Thierry Baudet van Forum voor Democratie. © ANP

OM: Tekst ‘Volkert, waar ben je’ niet zonder meer strafbaar

De tekst ‘Volkert, waar ben je’, die een universitair docent uit Utrecht plaatste op Facebook als reactie op de verkiezingswinst van Thierry Baudet, is niet zonder meer strafbaar. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. 

,,We hebben er wel veel vragen over gekregen, dus we hebben een voorlopige juridische inschatting gemaakt”, zegt hij. Volgens het OM is er wel sprake van ,,een smakeloze opmerking”. Maar ,,naar onze voorlopige juridische inschatting is de opmerking waarschijnlijk niet strafbaar”. De opmerking is namelijk geen concrete oproep om Baudet iets aan te doen. De familie Fortuyn had aangekondigd mogelijk juridische stappen te nemen naar aanleiding van de opmerking. 

Volgens de woordvoerder heeft het OM nog geen aangifte binnengekregen tegen de docent. ,,Zodra dat wel het geval is, gaan we nog eens kijken.”

Excuses

‘Volkert, waar ben je?’, schreef Corné Hanssen vorige week in een reactie op Facebook op de verkiezingswinst van Baudets Forum voor Democratie. De opmerking van de docent Geesteswetenschappen (’islam en Arabisch’ en ‘religie en samenleving’) is een verwijzing naar Volkert van der G. die de politicus Pim Fortuyn doodschoot. 

De post leidde afgelopen week tot tientallen klachten, van zowel binnen als buiten de universiteit. Hij is door de Universiteit Utrecht op non-actief gezet. Justitieminister Ferd Grapperhaus veroordeelde de tekst en zei dat politici in vrijheid en veiligheid ,,moeten kunnen zeggen wat zij willen zeggen”.

Hanssen heeft op zijn persoonlijke Facebookpagina excuses gemaakt voor zijn uitlating, laat de universiteit weten. ,,Omdat hij aansluitend niet alleen kritiek kreeg, maar ook bedreigd werd, heeft hij zijn Facebook-account inmiddels gedeactiveerd.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht