Volledig scherm
De vluchtauto die werd gebruikt na de plofkraak in Wesel, crashte in Kanaleneiland. © ANP

OM: telefoons en auto’s verdachten gebruikt bij plofkraken, Audibende ontkent

UpdateDe vijf mannen die vandaag terechtstaan voor het plegen van plofkraken in Duitsland, ontkennen iedere betrokkenheid. Zij zouden deel uitmaken van de zogenoemde ‘Audibende’, die veelvuldig toesloeg bij geldautomaten in Duitsland vorig jaar.

Telkens zouden de verdachten volgens het Openbaar Ministerie naar Duitsland zijn gereden met een gestolen Audi. Vervolgens zouden ze toe hebben geslagen door een ontploffing met gas te veroorzaken bij de automaten, waarna ze met hoge snelheid terugreden naar Nederland.

In Emsdetten, Rheine en Wesel zou zo voor ruim een half miljoen euro buit zijn gemaakt. Maar Colin van G. (26 jaar, uit Alphen aan den Rijn) en Utrechters Patrick G. (29), Mohamed G. (28), Sonny K. (29) en Bob E. (31) stelden vandaag geen van allen betrokken te zijn geweest bij een plofkraak bij de oosterburen.

Toch was het de peperdure Audi RS6 die op naam stond van Utrechter Bob E. die op 25 juli vorig jaar crashte in Utrecht, na een plofkraak in het Duitse Wesel met 105.980 euro buit. In die auto werd ook een telefoon gevonden die gebruikt werd door plaatsgenoot van Bob E. Maar beiden ontkenden ze betrokkenheid en zwegen ze.

Regenpak

Datzelfde deed Patrick G. rond kraken in Rheine (buit 428.350 euro) en Emsdetten, die hij volgens het OM samen met Colin van G. en Mohamed G. pleegde. Van Mohamed werd bloed gevonden op onder meer een bivakmuts, het portier van een bij een plofkraak gebruikte auto en op een gebruikt regenpak. Maar hij is naar eigen zeggen slordig met zijn spullen, die wellicht door iemand anders zijn ingezet. Het kwam volgens hem zeker niet doordat hij als een van de daders stevig gewond raakte bij een van de kraken. Hij zou de regenpakken gebruiken om te klussen aan auto’s.

De rechtbank probeerde de verdachten veelvuldig aan het praten te krijgen. Over tape rond gasflessen met DNA van Patrick G. daarop, bijvoorbeeld. Over aangetroffen kogelvrije vesten en over gevonden handschoenen en handgranaten. Net als over het gebruik van garageboxen met verdachte materialen aan de Faustdreef in Utrecht Overvecht. Maar de mannen bleven ontkennen of beriepen zich op hun zwijgrecht.

Getuige

De vader van Patrick G. deed als getuige het woord en begreep ook niet hoe de handgranaten in een van zijn garages terecht was gekomen. ,,Misschien is hij opengebroken’’, klonk het. Hij zou zoveel over de plofkraak weten waarbij zijn zoon volgens het OM betrokken was, doordat de politie hem dat verteld had tijdens een verhoor over de spullen in zijn garage. Ook de neef van G. werd vanmiddag verhoord. Maar hij herinnerde zich niets en herkende zich ook niet in de bekennende verklaring die hij aflegde bij de politie. Daar had hij gezegd meermaals op de uitkijk te hebben gestaan rond plofkraken en dat Patrick G. hem had verteld over meerdere kraken en veel buit. ,,Ik gebruikte veel drugs in de tijd dat die verhoren plaatsvonden.''

De mannen worden behalve van de plofkraken ook verdacht van heling van auto’s en kentekenplaten, en verboden wapenbezit. Colin van G. en Patrick G. wordt daarnaast verweten een criminele organisatie te hebben gevormd. Volgende week vrijdag gaat de zaak over de vijf plofkraken in Duitsland verder. Dan volgt ook de strafeis.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht