Volledig scherm
Op 11 november 2018 reconstrueerde de politie het ongeluk. © Foto Ruud Voest

OM: ‘Verdachte zwaar ongeval Kaatstraat twee jaar opsluiten en behandelen’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een zogenoemde ISD-maatregel van twee jaar geëist tegen de 23-jarige Utrechter, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een ernstig verkeersongeval op de Kaatstraat in Utrecht. 

Met die maatregel, speciaal bedoeld voor veelplegers, is het mogelijk de Utrechter twee jaar op te sluiten en te behandelen. Het OM acht dat nodig vanwege de waslijst aan verkeersdelicten die hij op zijn conto heeft staan. 

Met als triest dieptepunt het ongeluk op 1 september 2018. Een fietsende studente raakte zwaargewond toen zij door de verdachte van achteren werd aangereden. De verdachte blijkt in de bewuste nacht ook de hulpverleners te hebben gehinderd, die het slachtoffer hulp boden. De politie stuurde hem weg. Pas later kwam hij in het onderzoek als verdachte naar voren. Hij had zijn beschadigde auto in de buurt geparkeerd; dat zette de politie op zijn spoor.

Noodgang

Op 11 november 2018 werd de Kaatstraat een avond lang afgesloten voor een reconstructie, waarbij de verdachte Utrechter ook aanwezig was. Getuigen verklaarden dat de auto rond 03.00 uur ’s nachts met een noodgang over de Kaatstraat reed en zonder te remmen op het slachtoffer klapte.

Uit het onderzoek blijkt dat de verdachte vanaf de Adelaarsstraat veel te hard de Kaatstraat op was gereden. Bovendien had hij te veel alcohol gedronken. Het slachtoffer beschikte, zo is uit onderzoek gebleken, over een werkend voor- en achterlicht op haar fiets.

De officier van justitie neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij zulke grote risico’s genomen heeft, met een verschrikkelijk drama tot gevolg. Zijn gedrag direct na het ongeval geldt als strafverzwarend. Het slachtoffer balanceerde lange tijd op het randje van de dood. Ze heeft langdurig moeten revalideren en is nog altijd niet volledig hersteld.

Slecht licht

De verdachte verklaarde niet roekeloos te hebben gereden, maar zei te zijn gehinderd door slecht licht en een bouwtoilet dat hem het zicht ontnam. Die situatie werd bij de reconstructie nagebootst. Volgens berekeningen reed hij 77 kilometer per uur, waar 50 is toegestaan.

Dat het OM een ISD-maatregel eiste heeft wordt ingegeven door het feit dat de verdachte een lijvig strafblad heeft als het om verkeersdelicten gaat. Met een dergelijke maatregel op zak kunnen veelplegers voor twee jaar worden opgesloten en behandeld. Het OM eiste ook een rijontzegging voor twee jaar. De verdachte bleek tevens verantwoordelijk voor een andere aanrijding, waarna hij was doorgereden. Er was bij dat voorval enkel sprake van blikschade.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Volledig scherm
In november 2018 werd de Kaatstraat een avond lang afgesloten voor een reconstructie. © Foto Ruud Voest

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht