Volledig scherm
Plofkraak bij Albert Heijn in Leersum in de nacht van 29 op 30 december. © Michiel van Beers

OM: voormalig kandidaat-raadslid betrokken bij acht plofkraken

Steven K, voormalig gemeenteraadskandidaat voor Stadsbelang Utrecht, wordt verdacht van betrokkenheid bij (pogingen tot) acht plofkraken. Dat blijkt vandaag bij een regiezitting van de strafzaak tegen K.

In de maanden dat hij stemmen moest trekken voor de naderende gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 had Steven K., kandidaatsraadslid voor Stadsbelang Utrecht, volgens de recherche een dubbele agenda.

Richting de verkiezingsdag was de 31-jarige Utrechter in de nachtelijke uren regelmatig op pad. Om poolshoogte te nemen rond ING-geldautomaten in vestigingen van Albert Heijn die als potentieel doelwit golden om snel veel geld te verdienen.

Het openbaar ministerie heeft de beschuldigingen aan zijn adres uitgebreid. Hij wordt nu verdacht van betrokkenheid bij acht plofkraken. Tot dusver bevatte de aanklacht één mislukte kraak in Druten in de nacht van 23 februari dat hij gearresteerd werd. Volgens het OM is hij ook betrokken bij (pogingen tot) plofkraken in Leersum, Boxmeer, Zetten, Didam, Made en Vuren.

Dat bleek dinsdag bij een regiezitting van de strafzaak, waar K. – die nog vast zit – ontbrak. De gewezen nummer tien van de kandidatenlijst van Stadsbelang Utrecht werd gepakt toen werd slapend werd aangetroffen in een busje bij het Van der Valk Hotel in Tiel. Het OM stelt dat hij betrokken is bij een plofkraak die twintig kilometer verderop mislukte. Hij zou daar hebben gewacht op een vluchtscooter van medeverdachten, die echter op heterdaad werden betrapt zonder dat K. dat wist.

Bosjes

De politie lag in Druten in de bosjes, nadat de bende waar K. onderdeel van uitmaakte de nacht ervoor dezelfde locatie bekeek, maar niet toesloeg. Alle kraken werden gepleegd in de twee maanden voordat de verdachten werd opgepakt. De arrestatie bij het Albert Heijn-filiaal in Druten was op een locatie waar zij het twee weken daarvoor ook al hadden geprobeerd. De ruit die zij bij poging één insloegen was nog niet vervangen op het moment dat zij poging twee waagden.

Drie medeverdachten, met wie K. volgens het OM tussen 7 december 2017 en 23 februari een criminele organisatie vormde, ontkennen de betrokkenheid bij de nieuwe zaken hardnekkig. Meer dan een ontkenning gaven zij niet prijs, ze beroepen zich op hun zwijgrecht. Eén van hen, een 23-jarige Utrechter, bekende eerder zijn rol in de Drutense zaak wel.

Enkelband

Hun raadsmannen deden tevergeefs een verzoek hun cliënten te schorsen uit hun hechtenis. Die wilden – met een enkelband – hun strafzaak buiten de gevangenis afwachten. Ook K. deed een dergelijk verzoek, omdat hij buiten hechtenis zijn studie wil afronden. De rechtbank honoreerde deze wensen niet.

De verzoeken waren overduidelijk tegen het zere been van de officier van justitie, die de verdediging verweet de zaak ‘te lichtzinnig’ op te nemen. Hij wees de raadsmannen op een nieuwe verdachte die aan de zaak is gelinkt, een familielid van Steven K. Hij is ook verdachte in een ander plofkrakenonderzoek, was voorlopig vrij gelaten hangende het onderzoek, maar ging met een enkelband om weer in de fout. Hij is nu weer aangehouden. ,,Het OM heeft niet voor niets de strafmaat voor plofkraken verzwaard. De economische schade is groot en vaak brengt het gebruikt van explosieven direct-omwonenden in gevaar.’’

Dat was onder het geval in Leersum, waar bewoners van vijftig woningen werden geëvacueerd nadat de plofkraakbende in de nacht van 29 december 2017 toesloeg aan de Honingraat. De werkwijze van de plofkrakers: een raam werd geforceerd om zo rap mogelijk de geldautomaat open te krijgen, hetzij door met gas een ontploffing te bewerkstelligen, hetzij met andere explosieven. Ook bij hun aanhouding hadden de medeverdachten van K. – allemaal afkomstig uit Utrecht – explosieven bij zich.

Quote

Ik ben van mening dat in het verleden bij plofkraken te weinig aandacht is geweest voor de ernst van de zaken en de mate waarin de samenle­ving wordt ontwricht

Officier van justitie

,,Ik ben van mening dat in het verleden bij plofkraken te weinig aandacht is geweest voor de ernst van de zaken en de mate waarin de samenleving wordt ontwricht’’, zei de officier. ,,Bij het slagen van dit soort kraken is de buit zeer lucratief. Ook als er geen mensen direct in gevaar zijn, is het leeghalen van geldautomaten gelijk aan het leeghalen van een potje dat van ons allemaal is.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht