Volledig scherm
De verdachten voor de rechtbank, met in het midden hoofdverdachte en voormalig kandidaat raadslid Steven K. uit Utrecht. © Nicole van den Hout

OM: Voormalig kandidaat-raadslid Utrecht moet tien jaar de cel in voor plofkraken

UpdateTegen voormalig kandidaat raadslid Steven K. uit Utrecht is een gevangenisstraf geëist van 10 jaar voor het plegen van plofkraken. Ook drie medeverdachten moeten voor hun betrokkenheid weer de cel in, voor zes jaar als het aan het Openbaar Ministerie ligt. 

De man die vorig jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen op plek tien stond voor Stadsbelang Utrecht was volgens het OM betrokken bij acht verschillende plofkraken, gepleegd tussen december 2017 en februari 2018. Precies in de tijd dat hij stemmen had moeten trekken. Zijn medeverdachten waren volgens het OM betrokken bij minder zaken: Roger K. (27, Utrecht, vier zaken), Jacky E. (24, Houten, vier) en Abdel T. (25, Nieuwegein, vijf).  

Werkwijze

Opvallend aan de negen onderzochte kraken (Druten, Buren, Didam, Zetten, Made, Boxmeer, Leersum) is dat een vergelijkbare werkwijze werd gehanteerd. Steeds sloegen de daders toe na uitvoerige voorverkenning, in de meeste gevallen bij een Albert Heijn met betaalautomaat in de winkel. Vervolgens werd een bestelbus in de buurt geplaatst, met daarin naast een vluchtscooter ook kraakmateriaal zoals een breekijzer. Deze werd gebruikt om de betaalautomaat open te breken bij de uitgiftemond.

Vervolgens werd de ‘pizzaschuifmethode’ toegepast: door flitspoeder naar binnen te schuiven moest een ontploffing ontstaan en de automaat vernield worden. Maar de plofkraken mislukten opvallend vaak, waardoor het resultaat beperkt bleef tot braakschade aan automaat en winkel. Dat gold onder meer voor de twee plofkraken in Leersum. ,,Ze waren er niet zo goed in”, typeerde officier van justitie Leuven.

Voorverkenningen

Volgens het Openbaar Ministerie hadden hoofdverdachte Steven en zij neef Roger (al eerder veroordeeld voor plofkraken) steeds dezelfde rol. Zij hielden zich onder meer bezig met voorverkenningen, ze bereidden de boel voor en stuurden aan en ze zorgden voor halen en brengen van de uitvoerders.

Die uitvoerders waren volgens het OM Jacky E. (24, Houten) en de afwezige Abdel T. (25, Nieuwegein, zijn oud-buurjongen). Twee andere betrokken plegers zijn al eerder door de rechtbank Arnhem veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor hun betrokkenheid.

Volledig scherm
Ook in Leersum werd bij Albert Heijn een poging gedaan om een plofkraak te plegen op een betaalautomaat in de winkel, eind december 2017. © Sem van der Wal

Lees verder onder de foto.

Criminele organisatie

Samen zouden de mannen een criminele organisatie hebben gevormd. In twee maanden tijd zouden zij in wisselende samenstelling hebben toegeslagen tussen eind 2017 en begin 2018. Hoofdverdachte Steven K. werd betrapt in een bestelbus bij een hotel in Tiel. Dat was vlak na een mislukte plofkraakpoging in Druten, eind februari vorig jaar. Hij zou hier volgens het OM hebben gewacht op de vluchtscooter met medeverdachten Abdel en Jacky, die op heterdaad werden betrapt.

Steven heeft altijd ontkend iets met plofkraken van doen te hebben, ook op de zitting eerder deze week. Hij zou in de bestelbus hebben liggen slapen vanwege een zware dag door zijn suikerziekte. Ook Jacky E. ontkende betrokkenheid bij andere zaken dan degene waarbij hij op heterdaad werd betrapt. Roger K. zweeg alleen maar, Abdel T. verscheen niet op zitting deze week.

Veel bewijs tegen de mannen is gebaseerd op telefoongegevens, camerabeelden en een baken onder een van hun gebruikte auto’s. Advocaat Sidney Smeets (Jacky E.) vindt het bewijs heel mager en vindt ook geen sprake van een crimineel samenwerkingsverband. Hij pleitte voor niet terug laten keren van zijn cliënt in de cel. Ook advocaat Arjan de Haan (Roger K.) sprak zag weinig concreet bewijs tegen zijn cliënt. Morgen komen ook de advocaten Roozemond (hoofdverdachte Steven) en Bouchikhi (Abdel) aan het woord. Uitspraak op 25 juni.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht