Volledig scherm
Plek van het ongeval ter hoogte van Duiven. © Roland Heitink

OM: vrouw schuldig aan zwaar ongeluk waarbij familie uit Vianen ernstig gewond raakte

De A12 bij Duiven, 21 februari 2018 ’s nachts, een echtpaar uit Vianen onderweg met hun twee nichtjes. Plotseling fel licht achter de auto, één keiharde klap. En dan de kou van ijskoud water in de sloot en een griezelige stilte. 

De oom en tante uit Vianen en hun twee nichtjes van in de twintig zijn er levend uitgekomen. Maar hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Een 38-jarige Amsterdamse, die op de terugweg was van een bruiloft in Ulft, heeft daar schuld aan. Dat vindt de officier van justitie in Arnhem. De vrouw reed 158 waar 130 kilometer per uur is toegestaan en klapte recht achterop de auto uit Vianen, die 86 kilometer per uur reed. 

Wat de aanklager betreft, moet de Amsterdamse 150 uur werkstraf krijgen, waarvan de helft voorwaardelijk, en zes maanden rijverbod. Als voormalig rij-instructeur kende zij immers de risico’s van winterse weer.

Quote

Ik dacht dat ze dood waren.

Tante

De familie uit Vianen kwam óók terug van een bruiloft, in Duitsland. ,,Ik dacht dat ze allemaal dood waren”, zegt de tante, toen niemand op haar schreeuw antwoordde. Zij brak negen ribben en kreeg later negen pinnen in haar pols. Haar man had zijn schouder uit de kom, kneuzingen en een hersenschudding, maar slaagde erin een raam in te slaan en iedereen op de kant te krijgen.

Hun ene nichtje brak drie ruggenwervels en meerdere ribben en scheurde haar lever. Het andere nichtje brak haar bekken en moet een nieuwe heup. De drie vrouwen lagen maanden plat en zagen dromen en plannen in het water vallen.

Alcohol en cocaïne

De rechtszaak zorgde vandaag voor grote emoties in de Arnhemse rechtszaal. ,,Ik schaam me om jullie aan te kijken, het spijt me zo vreselijk”, zei de huilende verdachte. 

Zij komt van schaamte en schuldgevoel de deur niet meer uit sinds het ongeluk, rijdt nooit meer auto en is steeds met de slachtoffers bezig. 

Maar bij de slachtoffers is daar nog geen ruimte voor. Daar is woede. Vooral omdat de vrouw beweerde dat ze links reed met een snelheid van 132 kilometer per uur, en dat haar voorligger remde. Onderzoek aan de auto’s toont het tegendeel aan. En omdat zij aanvankelijk niets wilde zeggen over haar telefoon, hoewel ze later verklaarde dat ze die niet gebruikte toen de aanrijding plaatsvond. Maar het mobieltje is daarop niet meer onderzocht, tot spijt van de officier.

Ze had ook niet verteld dat ze alcohol en cocaïne had gebruikt, hoewel het allebei onder de grenswaarde bleef van wat strafbaar is in het verkeer. De slachtoffersuit Vianen zagen het liefste dat de vrouw celstraf kreeg.

De rechtbank doet vrijdag 6 december uitspraak in de zaak.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht