Een autobrand rond de afgelopen jaarwisseling in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.
Volledig scherm
Een autobrand rond de afgelopen jaarwisseling in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. © 112mediautrecht

OM wil stichters van autobranden achter de tralies

Vier van de zes verdachten die zijn opgepakt voor het in brand steken van auto’s in Utrecht zitten nog vast. Het Openbaar Ministerie wil hen nog maanden in de cel houden, vanwege de enorme impact van de autobranden in de stad.

Twee 22-jarige Utrechters en een 18-jarige plaatsgenoot die in het weekeinde voor de jaarwisseling werden opgepakt, blijven als het aan het OM ligt, nog zeker tot dit voorjaar in de cel. De onderzoeksrechter heeft hun voorarrest met 90 dagen verlengd.

Ook het voorarrest van een 17-jarige Utrechter is verlengd, in zijn geval tot volgende maand. Mogelijk komt deze minderjarige verdachte wel eerder vrij, maar dat hangt af van een mogelijk nieuwe beslissing van de rechtbank, naar aanleiding van de feiten waarvan hij verdacht wordt.  De 17-jarige wordt als enige verdacht van betrokkenheid bij meerdere autobranden in de stad. Hij zou naast twee brandstichtingen in auto’s ook een poging daartoe op zijn conto hebben. 

De minderjarige Utrechter wordt bovendien verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Ook een 18-jarige plaatsgenoot van hem, die nog vastzit voor het in brand steken van een auto, zou deel uitmaken van diezelfde criminele organisatie. Deze groep zou zich vooral hebben toegelegd op vermogensdelicten, en staat verder los van de tientallen autobranden die Utrecht met name voor en tijdens de jaarwisseling hebben getroffen.

Voorarrest

Quote

Dit zijn hele ernstige feiten, met een grote maatschap­pe­lij­ke impact. Wij denken niet in termen van taakstraf­fen

Mary Hallebeek, , Openbaar Ministerie

Naast het kwartet dat nog in de cel zit heeft ook nog een 17-jarige Utrechter vastgezeten op verdenking van het in brand steken van een auto. Hij werd al in november opgepakt voor een brand in Kanaleneiland maar kwam na een paar dagen voorlopig op vrije voeten.

De enige verdachte die niet in Kanaleneiland werd opgepakt maar werd aangehouden na een autobrand in de Rivierenwijk is ook al vrij. Deze 23-jarige man uit Nieuwegein zat enkele dagen vast rond de jaarwisseling. Hij blijft wel verdachte en zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden. De vermeende brandstichters konden mede worden aangehouden dankzij de inzet van een onbemand vliegtuig met warmtebeeldcamera, dat de politie hielp bij de opsporing.

Tot nu toe werden door rechters voor het in brand steken van auto’s veelal werkstraffen opgelegd. Dat is niet wat het Openbaar Ministerie dit keer voor ogen heeft, zegt woordvoerster Mary Hallebeek. ,,Dit zijn hele ernstige feiten, met een grote maatschappelijke impact. Dat weegt mee in onze afweging. We denken niet in termen van taakstraffen. Wij zetten stevig in bij deze zaken. Maar ook de rechtbank denkt niet aan taakstraffen, aangezien onze vordering van 90 dagen gevangenhouding is gehonoreerd.’’

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht