Volledig scherm
Haitham al-Haddad © anp

Omstreden Britse islamgeleerde naar Utrecht

De Britse islamgeleerde Haitham al-Haddad is door de Utrechtse stichting Dawah-Groep uitgenodigd om zondag 31 januari te komen praten over de islam. De Brit is omstreden vanwege de uitspraken die hij deed over afvalligen. Die verdienen volgens hem de doodstraf.

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren heeft dinsdagmiddag Kamervragen gesteld over de man. Hij wil dat minister Van der Steur (Veiligheid & Justitie) zijn komst tegenhoudt.

De Brit gaat spreken tijdens een thema-avond in het Luxury Zaalcentrum in Overvecht. Daar zal ook imam Ahmad Salam spreken. Hij is de man die ooit weigerde toenmalig minister Rita Verdonk de hand te schudden. Ook is hij de vader van Suhayb Salam van de alFitrah-moskee in Overvecht.

Die moskee raakte onlangs in opsprak, nadat deze krant onthulde dat de moskee banden onderhoudt met een liefdadigheidsinstelling uit Koeweit. Die instelling stond tot voor kort op de Amerikaanse sanctielijst vanwege vermeende steun aan al-Qeada.

Aanhanger van salafisme
Al Haddad werd in 2012 uitgenodigd door de Vrije Universiteit in Amsterdam, maar dat werd afgeblazen nadat er ophef ontstond over zijn komst. Een meerderheid in De Tweede Kamer wilde dat Al-Haddad niet toegelaten zou worden tot Nederland, omdat hij zou oproepen tot geweld. Hij kwam uiteindelijk toch, omdat Nederland hem de toegang niet kon ontzeggen.

Al Haddad omschrijft joden als varkens en noemt ze het leger van de duivel, vindt dat mensen die overspel plegen gestenigd moet worden, net als afvalligen. Dat is volgens Al Haddad hoogverraad. De Brit is ook een aanhanger van het salafisme, een zeer orthodoxe stroming binnen de islam. Hij is van mening dat de Shariawetgeving boven de Nederlandse wetgeving gaat.

De stichting wil met de avond een gezonde visie op de islam presenteren. ,,Verschillende sprekers met verschillende achtergronden zullen ons dan ook voorzien van handvaten waarmee wij een gezonde visie kunnen creëren en als moslims volwaardig kunnen mee doen in deze samenleving," aldus een verklaring. Ook wil de stichting misverstanden over het salafisme wegnemen.

Zie hier de Facebookpagina van het event op 31 januari.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht