Volledig scherm
Het nieuwe gezondheidscentrum aan de Rijnhuizenlaan. © Nieuw Plettenburgh

Omstreden en energieneutraal: Hoograven heeft een gloednieuw gezondheidscentrum

Een wijk in rep en roer, een wethouder die door het stof moest, plannen die aangepast werden: er zijn gezondheidscentra die een minder roerige aanloop hadden dan Nieuw Plettenburgh in de Utrechtse wijk Hoograven. Maar nu staat het er tóch en zijn de deuren geopend.

,,En daar zijn we erg blij mee’’, zegt huisarts Tjeerd Bottema, die vorige week woensdag vanuit huisartsenpraktijk Detmoldstraat naar het nieuwe centrum verhuisde. Een wereld van verschil, zegt hij. ,,Aan de Detmoldstraat zaten we in een gribus, dat kostte heel veel energie.‘’

Het nieuwe gezondheidscentrum opende op 1 november zijn deuren, de officiële opening staat voor 8 december gepland. De nieuwe gebruikers trekken er langzaam in. De fysiotherapie meldde zich ook vorige week al, vandaag startte de apotheek. De komende tijd volgen onder meer psychologen, verloskundigen en een thuiszorg-organisatie.

Woontoren

De plannen voor het gezondheidscentrum dateren uit 2012, toen nog in combinatie met een 18,5 meter hoge woontoren. ‘Veel te hoog’, vond de buurt, die mopperde over gebrek aan inspraak. Dat vond de Utrechtse raad ook en toenmalig wethouder Isabella moest zijn excuses aanbieden. Een tweede bouwplan, zonder hoogbouw, stuitte opnieuw op protesten uit de buurt, omdat door de nieuwbouw een sportveldje verdween.

Nu ging de bouw wel door en Bottema denkt dat de emoties geluwd zijn. ,,Ik heb nog geen negatieve geluiden gehoord. We hebben de buurtbewoners ook uitgenodigd voor de opening.’’

Het gezondheidscentrum afficheert zich als ‘het eerste energieneutrale gezondheidscentrum van Nederland’. Op het dak liggen zonnepanelen en diep onder de grond liggen enkele kilometers aan buizen die zorgen voor verkoeling en verwarming. Het gebouw is aardgasvrij.

Volledig scherm
Kijkje in het interieur van het nieuwe gezondheidscentrum. © Nieuw Plettenburgh

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht