Volledig scherm
De omstreden imam Fawaz Jneid © Evert-Jan Daniels

Omstreden imam predikt in Utrechtse moskee

De radicale Haagse imam Fawaz Jneid predikt sinds een aantal weken in de Omar Al-Farouk moskee in de Utrechtse wijk Overvecht. Jneid is omstreden vanwege zijn radicale opvattingen en salafistische leer.

Het moskeebestuur kent de reputatie van de imam, maar vindt de vrijheid van meningsuiting en godsdienst zwaarder wegen. Voorzitter Abdelmajid Khairoun van de moskee: ,,Onze moskee is een open huis. De ene week preekt een imam uit Egypte, de andere week een andere. Jneid is salafist tot in zijn wortels. Maar als hij onze moskee zou gebruiken voor politieke doeleinden, halen we hem desnoods tijdens de preek van de stoel af.''

Opvattingen
Volgens Khairoun mogen imams hun persoonlijke opvattingen buiten de muren van de moskee laten horen, maar in de moskee gaat het om de preek. ,,Bij de eerste preek, 30 januari, ben ik zelf geweest en die was naar mijn mening neutraal. De tweede op 13 februari heb ik niet gehoord. Toen waarschuwde hij tegen het betalen van woekerrente.''
De preken zijn terug te zien op YouTube. Bewust, volgens Khairoun, om te laten zien dat er geen haat wordt gepredikt vanuit de Omar Al-Farouk moskee.

Volledig scherm
De Omar Al-Farouk moskee © Marnix Schmidt

Nieuws

De imam is meermalen in het nieuws gekomen, doordat hij ruzie had in de As-Soennah-moskee in Den Haag. Daar vocht hij een verbeten machtsstrijd uit, die hij verloor. Hij werd uit het moskeebestuur gezet en mocht niet meer preken. Ook sloot hij in de moskee islamitische huwelijken, die volgens de Nederlandse wet verboden zijn als er niet ook een burgerlijk huwelijk is gesloten. Hij werd daarvoor later door de rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 1500 euro.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht