Volledig scherm
De islamitische middelbare school Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. De school heeft ook plannen naar Utrecht te komen. © Mats Van Soolingen

Omstreden Islamitische middelbare school Amsterdam werft leerlingen in Utrecht

Het omstreden Amsterdamse islamitische lyceum Cornelius Haga probeert in Utrecht leerlingen te werven. Dit tot zorg van burgemeester Jan van Zanen.

Van Zanen reageert hiermee op het nieuws dat de leerlingen op het Cornelius Haga Lyceuym in Amsterdam worden beïnvloed door mensen die verbonden zijn geweest aan de terreurorganisatie ‘Kaukasus Emiraat’. Daarvoor waarschuwen de AIVD en de NCTV in een brief aan burgemeester Femke Halsema.

Deze  krant bracht afgelopen najaar het nieuws dat het Cornelius Haga ook in Utrecht een middelbare school wil stichten. Naar nu blijkt heeft het schoolbestuur vorige maand een informatieavond georganiseerd in Utrecht om ouders te interesseren voor het Haga. ‘Tijdens deze avond hebben vertegenwoordigers van de school aangegeven zich mogelijk te willen vestigen in Utrecht en kwam tevens het plan aan de orde om vanaf komend schooljaar vervoer vanuit Utrecht naar de school in Amsterdam te organiseren', zo schrijft Van Zanen in een brief aan de gemeenteraad.

Zorgen
De burgemeester laat weten dat hij zich ‘zorgen’, maakt over het beeld dat wordt geschetst over het onderwijs op het Cornelius Haga Lyceum. ‘Wij hechten er aan dat ouders bij het maken van de schoolkeuze voor hun kinderen over deze informatie beschikken, ook in de huidige situatie waarin er nog geen vestiging van deze school in Utrecht is maar waarbij wel de mogelijkheid bestaat dat kinderen uit Utrecht zich bij het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam inschrijven.’

Een woordvoerder van het stadsbestuur weet niet of het Cornelius Haga uiteindelijk ook daadwerkelijk een aanvraag heeft gedaan voor een  middelbare school in Utrecht. ,,Wij hebben daarover geen informatie van het ministerie ontvangen.” Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs zei eerder al pas in mei mededelingen te doen over de aanvragen.

Al Arqam
Naast het Cornelius Haga wil ook de Stichting Islamitisch Onderwijs Utrecht, bekend van de Al Arqamschool in Leidsche Rijn, een islamitische middelbare school stichten in de stad. Ook daarvan wordt pas in mei duidelijk of het plan kans van slagen heeft.

  1. Nederlandse tophockeyster verwijdert Twitteraccount na uitlachen fan, onderzoek naar uitlatingen

    Nederland­se tophockey­ster verwijdert Twitterac­count na uitlachen fan, onderzoek naar uitlatin­gen

    De internationale hockeyfederatie FIH heeft na een kwetsend bericht op sociale media van speelster Reneé van Laarhoven, vaste waarde bij Dames 1 van SV Kampong en vorig jaar nog hockeyinternational, de onafhankelijke integriteitscommissie ingeschakeld. ,,Respect is één van de kernwaarden van onze sport en dient altijd aanwezig te zijn. Aangezien het bericht afkomstig was van een hockeyspeelster, hebben we deze commissie geïnformeerd”, laat de FIH weten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht