Volledig scherm
© Marnix Schmidt

Omstreden natuurgenezer ziet geen reden te stoppen

Opnieuw is natuurgenezer René Broekhuyse in opspraak, maar volgens zijn echtgenote is er sprake van een hetze tegen de praktijk van haar man. ,,Mijn man een kwakzalver? Onzin. Hij heeft een grote praktijk vol tevreden patiënten. Dan ben je echt geen kwakzalver.’’

Inspectie doet onderzoek
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet onderzoek naar de praktijken van natuurgenezer René Broekhuyse uit De Meern.
De natuurgenezer kwam begin deze eeuw in opspraak als behandelaar van actrice Sylvia Millecam, die aan borstkanker overleed. Zondagavond legde het SBS6-televisieprogramma Undercover in Nederland bloot dat Broekhuyse nog steeds op dezelfde wijze praktijk voert.
Hij doet dat in een behandelruimte achter zijn woning aan de Zandweg. Een vrouw die zich voordeed als kankerpatiënte adviseerde hij eerst zeven weken zijn medicijnen te slikken. ,,Dan is het beestje eruit’’, zei hij.
Broekhuyse hield Millecam destijds voor dat ze een bacteriële infectie had. Hij werd daarvoor door het medisch tuchtcollege uit zijn ambt van arts gezet en daarnaast veroordeeld tot zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf. Broekhuyse ontkende later dat hij Millecam had weggehouden van het reguliere zorgcircuit.

De website van praktijk De Nieuwe Ham ligt plat, maar volgens de echtgenote van de opnieuw in opspraak geraakte natuurgeneeskundige René Broekhuyse (78) heeft dat niets te maken met de uitzending van het SBS-televisieprogramma Undercover in Nederland, daags ervoor. ,,Onze website is gehackt. Misschien wel door die mensen van SBS6.’’

Journalist Alberto Stegeman legde met een verborgen camera vast dat Broekhuyse, die zijn titel als arts verloor na de dood van actrice Sylvia Millecam, nog steeds op dezelfde voet doorgaat.

Hij gedraagt zich nog altijd als arts die heilig gelooft in zijn vega-apparaat en zijn ultra moleculaire frequentie therapie, waarmee hij begin deze eeuw ook Millecam behandelde. Millecam stierf kort daarna aan borstkanker.

Met de als patiënte vermomde anesthesioloog Catherina de Jong, ging een medewerkster van Undercover, voorzien van verborgen opnameapparatuur, naar de praktijk van Broekhuyse. De patiënte vertelde dat bij haar een niet uitgezaaide tumor was ontdekt in de lever, waarvan de chirurg meende dat die prima te opereren was. Maar de fakepatiënte zei dat ze niet zo zat te wachten op een operatie.

Net als destijds bij Sylvia Millecam constateerde hij al snel met zijn vega-apparaat (een elektromagnetische meting, red.) dat er geen sprake was van een tumor, maar van een lage weerstand waardoor infecties waren ontstaan. Als zij zeven weken zijn korreltjes zou slikken dan zou ‘het beestje’ er wel uit zijn, hield hij de neppatiënte voor.

In de uitzending zegt Broekhuyse onder meer dat in de helft van de door het reguliere circuit geconstateerde gevallen van kanker daar helemaal geen sprake van is. Het zijn volgens hem ontstekingen.

Over Millecam zegt hij: ,,Dat mens had helemaal geen kanker.’’ En over zijn straf: ,,Die rechters hadden er geen drol verstand van.’’

Boekje

Een dag na de spraakmakende uitzending wil Broekhuyse zelf niet reageren. In de praktijk aan de Zandweg, waar in de wachtkamer een boekje van Broekhuyse ligt over de kwestie Millecam met de alleszeggende ondertitel Barbertje moest hangen, wil zijn echtgenote wel even reageren. ,,Die Stegeman kwam hier met veel bombarie en geschreeuw binnen. Voor de medewerkers van de praktijk en voor de patiënten was dit een zeer bedreigende ervaring. Het bleek ook dat Stegeman helemaal niet op de hoogte was van de feiten. Ze hebben er een sensationele reportage van gemaakt waarin alles is verknipt en verdraaid.’’

Broekhuyse is vrij snel na de affaire Millecam doorgegaan als natuurgeneeskundige. Eerst in Haarzuilens en de laatste zeven jaar in een ruimte achter zijn woning in De Meern. De Nieuwe Ham, praktijk en research, staat er op het bord aan de Zandweg.

De uitzending van Undercover, heeft volgens de echtgenote van Broekhuyse geen vervelende reacties opgeleverd. ,,Integendeel. Onze patiënten zijn erg tevreden en de praktijk groeit. Dan kun je toch echt geen kwakzalver zijn.’’

Woordvoerder Diane Bouhuijs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat weten dat alternatieve natuurgeneeskunde legaal is, ook voor een uit zijn ambt gezette arts, mits hij zijn patiënten niet weghaalt bij de reguliere zorg. ,,We onderzoeken nu naar aanleiding van het televisieprogramma of hier in dit geval sprake van is.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht