Volledig scherm
© anp

Omstreden Utrechtse huisbaas opnieuw beschuldigd van bedreiging

Huurbaas Marcel van Hooijdonk zou twee van zijn huurders aan de Rapenburchdreef in de Utrechtse wijk Overvecht hebben bedreigd en geïntimideerd. De twee spanden een kort geding tegen hem aan.

De intimidaties zouden hebben plaatsgevonden nadat de bewoners de hoogte van hun huur hadden aangevochten bij de huurcommissie.

In een kort geding dat morgen plaatsvindt willen de twee huurders dat hun huisbaas een locatie- en contactverbod wordt opgelegd. De twee worden bijgestaan door de advocaat van het Huurteam. Dit is door de gemeente ingesteld om studenten juridisch bij te staan wanneer zij naar de huurcommissie stappen of wanneer zij door hun huisbaas worden lastiggevallen.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de omstreden Van Hooijdonk zich moet verantwoorden voor de rechter. In januari 2015 werd hij door de politierechter veroordeeld omdat hij met dwang geprobeerd heeft te voorkomen dat twee huurders van een complex aan de Wittevrouwensingel in Utrecht naar de huurcommissie zouden stappen. ,,We flikkeren je eruit. Het moet afgelopen zijn met dit gezeik,'' had hij naar een van de twee huurders geroepen. Het dreigement was door de huurder op band opgenomen. Hij kreeg toen een boete van 1.000 euro en een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur. 

Bij de gemeente Utrecht zijn vier adressen bekend van Van Hooijdonk waar het afgelopen jaar (herhaaldelijk) sprake zou zijn geweest van intimidatie en bedreiging.

'Geen onvertogen woord'

Van Hooijdonk laat in een reactie weten de twee huurders niet bedreigd of geïntimideerd te hebben. „Ik heb alleen mailcontact met hen gehad.” De twee hebben volgens hem problemen met jongens uit de wijk. „Tussen mij en hen is nooit een onvertogen woord gevallen. Ik ben alleen verantwoordelijk voor zaken aan het pand zelf, zoals verwarming en lekkages.”

Ontvang elke ochtend handige info en nieuws van onze redactie!

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht