Volledig scherm
Het voormalige pand van Pretoria Zorg/Avirazorg aan de Pretoriadreef in de Utrechtse wijk Overvecht

Omstreden Utrechtse thuiszorgorganisaties krijgen boete van 100.000 euro

De Utrechtse thuiszorgorganisatie Pretoria Zorg B.V. en vier aan haar verbonden organisaties moeten elk 20.000 euro betalen aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De boetes zijn opgelegd omdat de zorgorganisaties onvoldoende informatie hebben verschaft over het overdragen van cliënten.

De inspectiedienst van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft Pretoria Zorg al langer op de korrel. Eerder dit jaar werd Avirazorg, de merknaam waaronder Pretoria thuiszorg levert, verboden nog nieuwe cliënten op te nemen. Het bedrijf kon volgens de inspectie geen goede en veilige zorg leveren.

Toen Avirazorg ophield te bestaan, richtte de inspectie zich op vier andere bedrijven die verbonden zijn aan Pretoria Zorg. Het gaat om Stichtse Zorg, MDO Zorg, Amanazorg en Thuiszorg Avira. Pretoria Zorg werd verboden cliënten van Avirazorg over te dragen aan een van deze organisaties. Om er zeker van te zijn dat de tientallen cliënten goed terecht zouden komen, vroeg de inspectie  informatie op over de overdracht. Ondanks herhaaldelijk verzoeken werd deze niet gegeven door Pretoria Zorg en de andere organisaties. 

Volgens de inspectie hebben oud-cliënten ook hun cliëntdossier niet ontvangen. Ook zijn cliëntdossiers niet overgedragen aan nieuwe zorgaanbieders. ,,Daarnaast blijkt een van de organisaties nog zorg te hebben geleverd nadat dit door de inspectie verboden was.’’

Spil

De spil binnen de omstreden thuiszorgorganisaties is volgens gegevens van de Kamer van Koophandel en inspectierapporten de 29-jarige Abdennasser Rahaoui uit Zeist. Of de inspectie de boetes bij hem of een van de andere bestuurders kan innen, is onzeker. Een aantal organisaties is ontbonden en uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. De bestuurders zijn onbereikbaar. Inspecteurs die langs gingen op verschillende adressen in Utrecht troffen lege kantoren of nieuwe huurders aan. Aangetekende brieven konden niet worden bezorgd.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht