Volledig scherm
Wethouder Hoogstraten zag geen reden om de huidige situatie te veranderen © Boas Photo

Omstreden verkeersplan in Zeist blijft ondanks felle protesten ongewijzigd

Er wordt niets veranderd aan het huidige verkeersplan in Zeist. Wel wordt de evaluatie ervan enkele maanden naar voren geschoven, bleek op een raadsvergadering. Ondanks veel protesten bleef wethouder Laura Hoogstraten (GroenLinks) onvermurwbaar. Iets veranderen in het hele plan zou volgens haar gevolgen hebben voor andere maatregelen.

Quote

Ik hoor nu heel vaak: we komen het centrum wel in, maar niet meer uit.

Ondernemer Ronald Schrijvers

Een motie van de oppositiepartijen Seyst.nu en NieuwDemocratischZeist om onmiddellijk alle genomen maatregelen terug te draaien en opnieuw in gesprek te gaan met de bewoners van Zeist werd verworpen. Een motie van de coalitiepartijen VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie/SGP, waar niet veel meer in stond dan dat de evaluatie eerder moet plaatsvinden, werd gesteund door D66 en PvdA en dus aangenomen.

Vivienne Groenewoud diende aan het begin van de bewogen raadsvergadering nog een petitie in met 2800 handtekeningen om nog een keer goed te kijken naar alle genomen maatregelen. Ook werden tijdens de vergadering handtekeningen opgehaald voor een petitie om Laura Hoogstraten op te roepen op te stappen omdat ze het hele plan als wethouder niet goed lijkt te kunnen leiden. Die motie werd gisteravond al ruim veertig keer ondertekend.

Wethouder Laura Hoogstraten hield echter vast aan de ingezette koers. Ze beseft dat het verkeersplan behoorlijk wat impact heeft: „De ondernemers zeggen dat de klanten het erover hebben. Het is gigantisch wennen. We hebben inmiddels de verkeerslichten op de kruising Antonlaan/Steynlaan wat soepeler ingesteld, zodat het verkeer beter doorstroomt. Maar elke grote aanpassing heeft een nieuw besluit nodig.” De wethouder zegt ook dat voor elke aanpassing een nieuw onderzoek nodig is, naar bijvoorbeeld gevolgen voor het milieu. Het belangrijkste dat nu bereikt is, is volgens Hoogstraten dat de auto te gast is in het centrum van Zeist. Verder kan er gekeken worden naar de bebording.

Ondernemer Ronald Schrijvers luidt de noodklok. Het opknappen van het centrum was een flinke investering, maar hij vraagt zich heel serieus af of die ook rendement oplevert. „We moeten het centrum aantrekkelijk maken. Ik hoor nu heel vaak: we komen het centrum wel in, maar niet meer uit.”

Negatief

Het hele verkeersplan is in de ogen van de oppositiepartijen Seyst.nu en NieuwDemocratischZeist een niet-democratisch genomen besluit. Fractieleider Roy Luca van Seyst.nu kan zich best voorstellen dat er positieve reacties zijn. Maar die maken maar een erg klein deel uit van alle meningen. Die zijn volgens hem grotendeels negatief.

NieuwDemocratischZeist kreeg de hele raad over zich heen omdat het plan dat nu is uitgevoerd, vier jaar geleden is ingediend door datzelfde NieuwDemocratischZeist.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht