De afslag van de Oudenoord naar de Kaatstraat die de gemeente Utrecht wil opheffen.
Volledig scherm
De afslag van de Oudenoord naar de Kaatstraat die de gemeente Utrecht wil opheffen. © Google Streetview

Omwonenden flink in debat over belangrijke ontsluitingsweg uit centrum Utrecht

Omwonenden van de wijde omtrek zien weinig in de afsluiting van de Kaatstraat vanuit de Oudenoord zoals de gemeente Utrecht die heeft voorgesteld. Dit verplaatst slechts de verkeersproblemen, vrezen zij.

Zo’n 150 mensen bezochten de inloopavond van de gemeente aan de Oudenoord. Al buiten de twee zaaltjes waar ambtenaren de plannen toelichtten, ontbrandde het debat. Waar omwonenden vanuit Pijlsweerd en de Adelaarstraat de maatregel toejuichen, wordt die door anderen, bijvoorbeeld langs de Bemuurde Weerd, veroordeeld. Over één ding zijn ze het uiteindelijk eens: het heeft geen zin het probleem van de ene naar de andere straat door te schuiven, beter is een totaalplan te maken.

Inzet is het voorstel om het inrijden van de Kaatstraat vanaf de Oudenoord vanaf de Monicabrug onmogelijk te maken. De gedachte is daarmee de Kaatstraat en de wegen in het verlengde richting Willem Noortplein en Pieter Nieuwland­straat rustiger te maken. Deze route is populair bij verkeer dat vanuit het centrum aan de oostkant de stad uit wil.

Alternatieve route

Bewoners van de David van Mollemstraat en de Talmalaan vrezen het kind van de rekening te worden, omdat zij aan de alternatieve route wonen. Daarnaast zien bewoners van de Lauwerecht en omgeving, die vlak achter de nieuwe afsluiting wonen, dat zij via omwegen door woonstraten naar huis moeten komen. De bewoners van die straten zijn daar op hun beurt weer niet blij mee.

Fred Hamers uit Pijlsweerd heeft weinig vertrouwen in het plan. ,,Dit is een tijdelijke maatregel. Ze moeten eerst het afknijpen van het verkeer bij de Monicabrug eens evalueren, zoals vier jaar geleden werd afgesproken.” Wat hem betreft staat overigens al vast dat die ingreep er moet komen. Dan is afsluiting van de Kaatstraat niet nodig.

Quote

Er is veel te weinig handhaving en dan ligt daar straks een busbaan naar de Kaatstraat. Die gaat natuurlijk misbruikt worden.

Peter Lambooij

Peter Lambooij woont aan de Oudenoord en heeft prominent zicht op de aan te pakken kruising. Ook hij heeft weinig vertrouwen in het voorstel. ,,Er is veel te weinig handhaving en dan ligt daar straks een busbaan naar de Kaatstraat. Die gaat natuurlijk misbruikt worden. Ik begrijp bovendien de vrees wel van mensen in Zijdebalen dat daar het sluipverkeer doorheen gaat.”

Volgens Bouwe van den Ende van verkeerswerkgroep Pijlsweerd is een fundamenteler maatregel nodig om het probleem op te lossen. ,,Maak van het Westplein een 2x1 rijstrook. Dat lost zowel de drukte op de Catharijnesingel, de Amsterdamsestraatweg als de Oudenoord op. Ze kunnen nu beginnen. Het besluit is al genomen en een hoop zand is voldoende. Door dat nu te doen kan iedereen ervan leren.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht