Volledig scherm
Verkeer op de Zuilense Ring bij Maarssen. © Foto Ruud Voest

Omwonenden teleurgesteld: maximumsnelheid op Zuilense Ring blijft 100 kilometer per uur

UpdateOmwonenden van de Zuilense Ring reageren teleurgesteld op het besluit om de maximumsnelheid op de weg niet te verlagen 80 kilometer per uur. De provincie Utrecht houdt vast aan 100.

De provinciale weg N230 tussen Utrecht Overvecht en de A2 bij Maarssenbroek wordt steeds drukker. Omwonenden ervaren veel overlast van geluid en vieze lucht.

Een bewonersgroep pleit sinds vorig jaar voor maatregelen, waaronder snelheidsverlaging. Het merendeel van de politiek in Stichtse Vecht nam die wens over. Het thema werd ook in het nieuwe coalitieakkoord  vastgelegd: ‘We spannen ons in om voor de N230 80 km/u te realiseren’.

Onderzoek

Het dagelijks bestuur van de provincie heeft nu op basis van onderzoek definitief besloten 100 kilometer per uur te blijven handhaven. Uit onderzoek blijkt dat bij slechts zes huizen meer geluidsoverlast is dan de wet toestaat. Het verkeer zal weliswaar groeien, maar de luchtkwaliteit zal amper verder verslechteren doordat auto’s steeds schoner worden, stelt de provincie. 

Ook wordt gewezen op de nieuwe trajectcontrole, die vanaf volgend jaar in werking is. Daarvan was al langer bekend dat die meet op 100 kilometer per uur vanwege eerdere aanbestedingsafspraken. Aanpassing betekent dat het Openbaar Ministerie extra kosten maakt, waarvoor de provincie moet opdraaien.

„Teleurstellend”, reageert Ronald Sies van bewonerscollectief Buren van de Zuilense Ring. „Er lijkt geen politieke wil om de snelheid te verlagen. In het onderzoeksrapport staat dat het de goedkoopste en eenvoudigste maatregel is om het geluid en de uitstoot te verlagen. Maar de provincie wijst naar de trajectcontrole. Zo’n systeem moet eenvoudig aan te passen zijn.”

‘Stil’ asfalt

In 2022 legt de provincie wel ‘stil’ asfalt aan op de Zuilense Ring. Verwacht wordt dat er daardoor amper meer geluid is voor de omgeving, ondanks het groeiende verkeer. De omwonenden vinden dit lang niet genoeg. „Er wordt totaal aan voorbijgegaan dat de situatie nu al slecht is”, stelt Sies. 

De bewoners hebben hun hoop nu gericht op Provinciale Staten. Die spreken naar verwachting begin volgend jaar over de weg. 

De gemeente Stichtse Vecht kon donderdag niet reageren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht