Volledig scherm
Winkelcentrum Kauwenhof in Nieuwegein, waar ook de Lidl zit. © Google streetview

Omwonenden vrezen toename overlast als Lidl uitbreidt in Nieuwegein

Omwonenden van supermarkt Lidl in winkelcentrum Kauwenhof in Nieuwegein zeggen in supermarkt Lidl geen toegevoegde waarde voor de wijk te zien. Er is overlast van parkerende supermarktbezoekers die vooral van buiten de wijk komen. Ook is er veel expeditieverkeer rond hun huizen. Ze willen op korte termijn een gesprek met de supermarkt.

Teveel voorzieningen zijn sinds de komst van Lidl in het buurtwinkelcentrum verdwenen, zegt buurtbewoner Paul Campagne in een reactie. Hij woont pal naast de Lidl. Hij verwacht dat Lidl flnk wil uitbreiden. Hij ontleent zijn gedachte aan het feit dat Lidl het hele winkelcentrum eind 2016 heeft gekocht en de huurovereenkomsten overnam van bestaande winkels. Kapper HaarID en een nagelspecialist zijn inmiddels uit het centrum verdwenen.

Dit dreigt ook met snackbar Sabine en bloemist Fleurtje te gebeuren. Hun huurovereenkomsten eindigen begin 2019 en een nieuwe overeenkomst is niet getekend. ,,Voor de wijk doet Lidl helemaal niets,'' zegt omwonende Paul Campagne in een reactie. Hij woont pas naast de Lidl en ervaart veel overlast van de supermarkt. ,,Klanten komen vooral uit andere wijken en zelfs uit Vianen, Lexmond en Meerkerk. Het is een bovenwijkse voorziening. Wij hebben behoefte aan bijvoorbeeld een klein postagentschap of een geldautomaat. Allemaal voorzieningen die verdwenen sinds de Lidl hier zit. Bovendien geeft de Lidl veel overlast voor de buurt.'' 

Vrachtwagens

Overlast ervaren de bewoners naast parkerende bezoekers vooral van vrachtwagens die zorgen voor bevoorrading van de winkel. ,,Die wagens manoeuvreren in de smalle straten en blokkeren vaak parkeerplekken voor bewoners.''

Een gesprek tussen gemeente, Lidl en bewoners zou in maart gepland staan, maar dat vinden de omwonenden te laat. ,,We zijn blij met de toezegging van de manager Vastgoed om samen de situatie te bespreken, maar wij willen dat in januari al. Daar gaat Lidl nog niet op in'', aldus voorzitter Nel Meijer van het wijkplatform Doorslag.

Lidl wil desgevraagd niet ingaan op vragen over de vermeende uitbreiding in winkelcentrum Kauwenhof naar een Lidl XL. Wel zegt ze in gesprek te zijn met bewoners en gemeente over de parkeerproblematiek. ,,Op het moment dat wij zicht hebben op een oplossing, gaan we in gesprek met bewoners,'' zegt woordvoerder Sacha van der Helm van Lidl.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht