Volledig scherm
Op de Slotlaan wordt het laatste deel van het asfalt verwijderd en vervangen door klinkers. © Boas Photo

Ondanks dialoog met gemeente Zeist over centrumplan toch gang naar de rechter

Drie Zeister belangenorganisaties gaan in beroep tegen de uitspraak van de rechter over het Verkeersplan Centrum. De rechter had begin juli van dit jaar nagenoeg alle bezwaren van diverse belangenorganisaties ongegrond verklaard. Volgens Egbert Visscher van stichting Beter Zeist gaat het hoger beroep gelijk op met het in gesprek gaan met de gemeente Zeist over alle veranderingen.

Het Zeister centrum ondergaat momenteel een ware metamorfose. Slotlaan, 2e Hogeweg en het marktgebied zijn heringericht. Bij de markt is het tunneltje verdwenen. Momenteel wordt het laatste stuk van de Slotlaan tussen de 2e Hogeweg en de Weeshuislaan heringericht. Dat wordt dusdanig gedaan dat bussen elkaar in beide richtingen kunnen passeren. Daarnaast is er ook een verkeersplan ontwikkeld. Het centrum moet aantrekkelijker worden om er te verblijven. Daardoor is het ook nodig het verkeer anders door het centrum te leiden.

Omrijden

Zo was er het plan om verkeer toe te laten op het busstation aan de kop van de Slotlaan. Nu moet dat verkeer omrijden via de Korte Steynlaan en de Antonlaan. Volgens de gemeente Levert dat op de kruising lange wachttijden op, waardoor er lange wachttijden ontstaan. Een ontsluiting via het busstation richting Boulevard zou het verkeer sneller uit het centrum leiden.

Met het verdwijnen van het tunneltje, zou ook het verkeer daar verdwijnen. Het tunneltje vormde een drukke verbinding tussen noord en zuid in Zeist. Bewoners stapten daarom naar de rechter omdat ze voor veel sluipverkeer door de omliggende wijken vreesden. De rechter gaf de gemeente echter gelijk.

Pijnpunten

Volgens Egbert Visscher was de weerstand groot tegen de plannen bij de vorige coalitie. Maar nu er een nieuw college van burgemeester en wethouders zit, zijn er al veel pijnpunten weggenomen. Zo start er bijvoorbeeld een proef met het afsluiten van de Slotlaan. Maar door de gang naar de rechter heeft de gemeente bepaalde onderdelen uit het verkeersplan nog niet kunnen uitvoeren. Zo heeft de gemeente nu ook het gewraakte plan om het verkeer over het busstation in de ijskast gezet.

Naast het beroep dat wordt aangetekend tegen de uitspraak van de rechter, willen de belangenorganisaties nu in gesprek met de gemeente. onder meer over het busstation. Nu de gemeente dat voorlopig heeft geparkeerd, is er volgens Visscher een onderhandelingspositie ontstaan. Een eerste gesprek is volgens Visscher al gepland.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht