Volledig scherm
Lucas Boersma (midden) neemt in Chicago de prijs in ontvangst uit handen van George van Hare (voorzitter van de Heart Rhytm Society) en Peng-Sheng Chen (hoofdredacteur Heart Rhythm Journal). © HRS/Todd Buchanan 2018

Onderscheiding voor cardioloog van St. Antonius Ziekenhuis

Cardioloog Lucas Boersma van het St. Antonius Ziekenhuis heeft in Chicago een onderscheiding in ontvangst genomen voor behandeling van hartritmestoornissen.

Een jaar geleden maakte Boersma de resultaten bekend van de Europese Ewolutionstudie. Daaruit bleek dat de zogeheten hartoorsluiting, een operatie in het hart,  ook in de alledaagse praktijk een veilige en effectieve ingreep is voor preventie van beroerte bij patiënten met boezemfibrilleren: een stoornis waarbij het hart onregelmatig en sneller klopt.

Precies een jaar later kreeg Boersma bij de editie van 2018 de jaarlijkse 'Joan and Douglas P. Zipes Award' uitgereikt van het ‘Heart Rhythm Journal’. Het onderzoek is naar aanleiding van dit artikel door het internationale tijdschrift uitgeroepen tot 'de belangrijkste studie uit 2017 die het meest heeft bijgedragen aan het begrijpen en behandelen van hartritmestoornissen'.

  1. De Utrechtse Koosje is 102, maar nog zo fit als een hoentje: ‘Ik ga nog iedere week dansen’
    In de buurt

    De Utrechtse Koosje is 102, maar nog zo fit als een hoentje: ‘Ik ga nog iedere week dansen’

    'Even op de koffie' bij de Utrechtse Koosje Heijkoop kan eigenlijk niet. Zodra je op haar bank neerploft, begint deze vrolijke Utrechtse van 102 te praten en - we kunnen je vertellen - daar stopt ze niet zo snel mee. Logisch eigenlijk, want Heijkoop verveelt zich naar eigen zeggen geen moment en zit boordevol verhalen en levenswijsheid. ,,Overal waar ik kom, ben ik de oudste, maar ik voel me pas vijftig!”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht