Volledig scherm
Bloemen en een kaars bij een foto ter herinnering aan Suzanne Zwarts uit Zegveld. © Angeliek de Jonge

Onderzoek Altrecht naar gang van zaken overlijden Suzanne Zwarts

De Utrechtse ggz-instelling Altrecht is een intern onderzoek begonnen na de publicaties in het AD over het tragische overlijden van de 31-jarige Suzanne Zwarts uit Zegveld. Psychiatrisch patiënt Zwarts overleed in februari 2018 in de gevangenis in Zaanstad, nadat Altrecht haar onder dubieuze omstandigheden de kliniek uit had gewerkt.

Altrecht stuurde de nabestaanden van Zwarts maanden later een excuusbrief. De brief, die in bezit is van deze krant, is opgesteld door geneesheer-directeur Pieter Prins en mede ondertekend door de Raad van Bestuur. In de brief geeft Prins toe dat zijn instelling ‘op belangrijke punten niet juist heeft gehandeld’.

In september 2017 stak Zwarts in haar kamer een stapeltje kranten in brand in de hoop dat ze zou stikken. Een toegesnelde beveiliger wist de brand te blussen en van een ontruiming was geen sprake. In de excuusbrief geeft Prins toe dat ‘een kleine onderstroom van het personeel’ al een jaar lang genoeg had van Suzanne en in het brandje een ‘mooie kans’ zag van haar af te komen. Daarnaast schrijft Prins dat Altrecht druk zette op een officier van justitie om haar aan te houden. Bovendien geeft de geneesheer-directeur toe dat er geen volledige medische overdracht heeft plaatsgevonden. Zwarts zat zeven maanden in voorarrest, tot ze stierf. De SP stelde via Kamerlid Henk van Gerven vragen aan staatssecretaris Blokhuis.

Die schrijft aan de Tweede Kamer dat Altrecht een intern onderzoek is gestart ‘naar het verloop van de zorg en het handelen door Altrecht onder leiding van een door een onafhankelijk voorzitter geleide onderzoekscommissie’. Altrecht-woordvoerder Fieke Vermeulen stelt desgevraagd dat het onderzoek door Altrecht is gestart na de publicaties in het AD. ,,Het is een breed onderzoek waarin zowel de menselijke factoren als systemen en procedures worden onderzocht en geanalyseerd. Dit, met als doel eventuele verbeteracties vast te kunnen stellen voor de toekomst.” Wanneer het onderzoek is afgerond, is nog niet bekend.

Inspectie

Ook de gevangenis in Zaanstad is een onderzoek begonnen naar het overlijden van Zwarts en naar aanleiding hiervan heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd besloten om aanvullend nader onderzoek te laten verrichten. Zolang dit onderzoek loopt, wil de Inspectie niet reageren. De Inspectie beoordeelt ook de onderzoeksresultaten van Altrecht en sluit niet uit dat er nog aanvullend onderzoek vanuit de Inspectie wordt gedaan.

Staatssecretaris Blokhuis schrijft in zijn brief dat hij geschokt is door het overlijden van Zwarts. ,,Het verhaal van het overlijden van deze jonge vrouw is aangrijpend. Ik leef mee met haar familie en directe omgeving. Het is belangrijk dat de gebeurtenissen goed door de betrokken organisaties worden onderzocht, zodat zij hieruit lering kunnen trekken en herhaling waar mogelijk kan worden voorkomen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht