Met name rondom het Vredenburg is het op de fietspaden soms dringen geblazen.
Volledig scherm
Met name rondom het Vredenburg is het op de fietspaden soms dringen geblazen. © Angeliek de Jonge

Onderzoek ANWB: ‘Geen bakfietsen en e-bikes meer op Utrechtse fietspaden’

Bakfietsen, e-bikes en brommers moeten geweerd worden van de Utrechtse fietspaden. En asociale fietsers moeten een sneller een bon.

Quote

Elke dag is het afwachten hoe ik nu weer moet fietsen in het Utrechtse centrum

ANWB-lid

Dat zijn twee suggesties die Utrechtse leden van de ANWB doen om de veiligheid van de fietspaden te verhogen. Liefst 35 procent van hen voelt zich onveilig op de fiets, zo bleek uit een onderzoek onder ruim 1000 Utrechtse respondenten. Met name de drukte op te smalle fietspaden, de snelheidsverschillen én asociaal fietsgedrag worden als grote ergernis gezien.

Daarnaast voelen veel ANWB-leden zich onveilig in het centrum van Utrecht. „Elke dag is het afwachten hoe ik nu weer moet fietsen”, zo laat een van de respondenten weten. Met name de situatie rond het Smakkelaarsveld en het Moreelsepark is veel leden een doorn in het oog.

Breed fietspad
Het verbreden van fietspaden zou helpen om de drukte te reguleren, zo suggereert een aantal leden. Daarnaast hameren velen erop dat er strenger moet worden gehandhaafd om asociale fietsers aan te pakken. „Geen telefoon gebruiken op de fiets, niet zo maar voorrang nemen en niet door rood licht rijden”, vat een van de leden het bondig samen.

Daarnaast uit een aantal respondenten zijn zorgen over de toegenomen snelheidsverschillen op de Utrechtse fietspaden. Diverse leden suggereren dan ook om bromfietsen, e-bikes of zelfs bakfietsen van de fietspaden te weren.

’t Goylaan
De ANWB-leden maken zich niet alleen druk over de problemen op het fietspad. Ze doen ook suggesties om de doorstroming voor het autoverkeer in de stad te verbeteren. Volgens de ANWB scoort Utrecht ver onder het gemiddelde van alle grote steden. Met name de Catherijnesingel en de 't Goylaan zijn volgens de leden notoire knelpunten.

De ANWB heeft de onderzoeksresulatten ook naar de Utrechtse kandidaat-raadsleden gestuurd. De bond wil na de verkiezingen in gesprek met de nieuwe gemeenteraad over mogelijke oplossingen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht