Volledig scherm
Een autobrand in Den Dolder, februari 2017. © Menno Bausch Fotografie

Onderzoek autobranden Den Dolder afgesloten, niemand veroordeeld

Het onderzoek naar de reeks autobranden in Den Dolder is afgesloten. Niemand is veroordeeld voor de branden die tussen de zomer van 2016 en het voorjaar van 2017 plaatsvonden. De politie heeft niet voldoende bewijs om de twee vrouwen uit Den Dolder, die een jaar geleden werden aangehouden, te vervolgen.

De branden veroorzaakten veel onrust in het kleine dorp Den Dolder. Vooral rondom het station moesten auto's het ontgelden. Maar ook op de Willem Arntsz Hoeve, de Dolderseweg en de wijk tussen de Pleineslaan en de Remiafabriek vonden branden plaats. 

Bewoners van de wijk pal naast het station hadden meteen al hun verdenkingen wie de mogelijke daders zouden kunnen zijn. Sietske Athanasiou zei daar in oktober 2016 over: „De branden zijn steeds om 21.30 uur. Daarom denken wij dat het iemand van de stichting (GGZ-instelling Aventurijn, voorheen Altrecht genaamd) is. Die moeten voor een bepaald tijdstip binnen zijn. In de zomer was er eerst een autobrand op het station en even later bij een bekende van mij op de Dolderseweg. Loop maar naar de stichting, dan kom je daar precies langs.”

De politie deed uitgebreid onderzoek en belegde met de gemeente Zeist een bewonersavond waar ook het Openbaar Ministerie bij was. Tweehonderd belangstellenden kwamen hierop af. Ongeveer 145 aanwezigen gaven zich op als 'burgerrechercheur' om te helpen bij het onderzoek.

GGZ-patiëntes

Op 20 maart 2017 hield de recherche een 24-jarige vrouw uit Den Dolder aan op verdenking van betrokkenheid bij de autobranden. Deze vrouw was inderdaad een patiënte van Aventurijn. Op 22 maart volgde een tweede aanhouding; een 37-jarige vrouw uit Den Dolder, eveneens een patiënte van Aventurijn, toen nog Altrecht geheten. De recherche kwam de vrouwen op het spoor op basis van informatie uit het rechercheonderzoek. Beide vrouwen, die verdachten bleven in het onderzoek naar de autobranden, werden overgeplaatst naar een andere locatie van Aventurijn. Sindsdien heeft Den Dolder geen last meer van autobranden.

De politie doet steeds meer een beroep op burgerrechercheurs bij het oplossen van misdrijven, omdat zij beseft dat burgers veel kennis hebben waarmee misdrijven kunnen worden opgelost. In het onderzoek naar de autobranden in Den Dolder heeft de politie dankzij de betrokkenheid van burgerrechercheurs in totaal 842 tips binnengekregen, waardoor een completer beeld in het opsporingsproces ontstond.

Het is de politie echter niet gelukt om voldoende bewijs te krijgen voor betrokkenheid van de vrouwen bij de branden. Er zijn geen beelden, getuigenverklaringen of technisch bewijs als vingerafdrukken, die de verdenking onderbouwen. Om die reden besloot de officier van justitie van het Openbaar Ministerie dat het niet mogelijk is om de verdachten te vervolgen. Omdat aanwijzingen voor betrokkenheid van andere personen bij de branden ontbreken, is besloten het onderzoek te stoppen. Het speciaal daarvoor ingerichte mailadres voor de burgerrechercheurs is opgeheven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht