Onderzoek autobranden Den Dolder afgesloten, niemand veroordeeld
Het onderzoek naar de reeks autobranden in Den Dolder is afgesloten. Niemand is veroordeeld voor de branden die tussen de zomer van 2016 en het voorjaar van 2017 plaatsvonden. De politie heeft niet voldoende bewijs om de twee vrouwen uit Den Dolder, die een jaar geleden werden aangehouden, te vervolgen.
De branden veroorzaakten veel onrust in het kleine dorp Den Dolder. Vooral rondom het station moesten auto's het ontgelden. Maar ook op de Willem Arntsz Hoeve, de Dolderseweg en de wijk tussen de Pleineslaan en de Remiafabriek vonden branden plaats.
Bewoners van de wijk pal naast het station hadden meteen al hun verdenkingen wie de mogelijke daders zouden kunnen zijn. Sietske Athanasiou zei daar in oktober 2016 over: „De branden zijn steeds om 21.30 uur. Daarom denken wij dat het iemand van de stichting (GGZ-instelling Aventurijn, voorheen Altrecht genaamd) is. Die moeten voor een bepaald tijdstip binnen zijn. In de zomer was er eerst een autobrand op het station en even later bij een bekende van mij op de Dolderseweg. Loop maar naar de stichting, dan kom je daar precies langs.”
De politie deed uitgebreid onderzoek en belegde met de gemeente Zeist een bewonersavond waar ook het Openbaar Ministerie bij was. Tweehonderd belangstellenden kwamen hierop af. Ongeveer 145 aanwezigen gaven zich op als 'burgerrechercheur' om te helpen bij het onderzoek.
GGZ-patiëntes
Op 20 maart 2017 hield de recherche een 24-jarige vrouw uit Den Dolder aan op verdenking van betrokkenheid bij de autobranden. Deze vrouw was inderdaad een patiënte van Aventurijn. Op 22 maart volgde een tweede aanhouding; een 37-jarige vrouw uit Den Dolder, eveneens een patiënte van Aventurijn, toen nog Altrecht geheten. De recherche kwam de vrouwen op het spoor op basis van informatie uit het rechercheonderzoek. Beide vrouwen, die verdachten bleven in het onderzoek naar de autobranden, werden overgeplaatst naar een andere locatie van Aventurijn. Sindsdien heeft Den Dolder geen last meer van autobranden.
De politie doet steeds meer een beroep op burgerrechercheurs bij het oplossen van misdrijven, omdat zij beseft dat burgers veel kennis hebben waarmee misdrijven kunnen worden opgelost. In het onderzoek naar de autobranden in Den Dolder heeft de politie dankzij de betrokkenheid van burgerrechercheurs in totaal 842 tips binnengekregen, waardoor een completer beeld in het opsporingsproces ontstond.
Het is de politie echter niet gelukt om voldoende bewijs te krijgen voor betrokkenheid van de vrouwen bij de branden. Er zijn geen beelden, getuigenverklaringen of technisch bewijs als vingerafdrukken, die de verdenking onderbouwen. Om die reden besloot de officier van justitie van het Openbaar Ministerie dat het niet mogelijk is om de verdachten te vervolgen. Omdat aanwijzingen voor betrokkenheid van andere personen bij de branden ontbreken, is besloten het onderzoek te stoppen. Het speciaal daarvoor ingerichte mailadres voor de burgerrechercheurs is opgeheven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drugs en wapens in Houtense woning: 31-jarige bewoner aangehouden
Dankzij een anonieme tip heeft de politie op maandag 9 mei in een woning op de Hoekcamp, een grote hoeveelheid drugs en wapens in beslag genomen. Een 31-jarige man uit Houten is aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen en wapenbezit. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
Stichtse Vecht stemt tegen noodopvang vluchtelingen: ‘Dat maakt ons niet onfatsoenlijk’
De gemeente Stichtse Vecht gaat niet op zoek naar een pand waar op korte termijn 50 tot 75 vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Een meerderheid in de gemeenteraad stemde dinsdagavond tegen een motie met deze strekking. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Buschauffeurs met pensioen, weinig jonge aanwas: waarom Syntus de roosters maar lastig rond krijgt
Buschauffeurs die met pensioen gaan, de naweeën van corona, weinig jonge aanwas én de zomer voor de boeg: het is bepaald geen rustige periode voor de roostermakers van vervoerder Syntus in Utrecht.
-
Het Spoorwegmuseum gooit alle (trein)deuren open tijdens het Open Trein Festijn
Het spoorwegmuseum gooit vier dagen lang alle deuren open tijdens het Open Trein Festijn. Zo veel mogelijk treinen kunnen tijdens dit evenement bekeken worden. Zelfs de treinen die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUM
Slechts in 6 van de 250 garageboxen ‘Hel van Zeist’ iets strafbaars gevonden: ‘Dat valt best mee in deze buurt’
Burgemeester Koos Janssen van Zeist vindt de buit van een dagje garageboxen uitkammen in achterstandsbuurt Vollenhove geruststellend. Gestolen fietsen, een gestolen scooter en bakfiets, een ontvreemde aanhanger en in drie garages materialen waar je een hennepplantage mee kan inrichten. Hoe denken de buurtbewoners er zelf over?
In samenwerking met indebuurt Utrecht