Volledig scherm
Op een boerderij in Hazerswoude worden zonnepanelen geplaatst. © Zonningdak.nl

Onderzoek Kromme Rijnstreek: zonnepanelen op koeienstal maken asbestsanering betaalbaar

Boeren in de provincie Utrecht die asbestdaken op hun bedrijfsgebouwen willen saneren, kunnen de kosten daarvan terugverdienen door tegelijk zonnepanelen op het dak te plaatsen.

Zij moeten dan wel in zee gaan met een lokale energiecoöperatie. Die betaalt de asbestsanering en draagt in ruil daarvoor geen huur af aan de boer voor het gebruik van zijn dak.

De Utrechtse provinciebestuurder Rob van Muilekom kreeg woensdagavond het rapport ‘Asbest eraf, zon erop’ overhandigd. Dat is geschreven door de energiecoöperaties uit Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede, in opdracht van de provincie Utrecht. Conclusie in dat rapport is dat coöperatieleden die investeren in zonnepanelen op het dak van een boerenstal of -loods, hun geld uiteindelijk meer dan terugverdienen: zij houden er een rendement van 4 procent aan over.

Win-winsituatie

,,Hier is sprake van een mooie win-winsituatie’’, aldus Henk Muis, voorzitter van de EigenWijkse Energie Coöperatie. ,,Niet alleen heeft het bedrijf een asbestvrij dak, er wordt tegelijkertijd een bijdrage geleverd aan de energietransitie door het opwekken van duurzame energie.’’ De twee andere deelnemende coöperaties zijn Opgewekt Houten en de Energie Coöperatie Bunnik.

De rijksoverheid eiste aanvankelijk dat asbestdaken uiterlijk in 2024 gesaneerd moeten zijn, maar heeft die termijn inmiddels losgelaten. Dat neemt niet weg, stelt Muis, dat er honderden grote asbestdaken in de provincie Utrecht zijn aan te wijzen die eerdaags toch gesaneerd moeten worden. ,,De kosten zijn voor veel boeren een probleem, maar op deze manier kunnen ze daarbij worden geholpen.’’

Zeven boerenbedrijven in de Kromme Rijnstreek zijn de afgelopen tijd onderzocht als ‘praktijkcase’. Dat zijn geitenhouderij Schouten In Langbroek, een manege en opslagloods van Ton van de Brink in Wijk bij Duurstede, melkveehouder Van de Gun in Tull en ‘t Waal, een bedrijfsverzamelgebouw in Cothen, fruitbedrijf Vernooij in Cothen, melkveehouder Van Ginkel in Bunnik en pluimvee- en varkenshouder De Gier in Schalkwijk. 

Bij deze bedrijven is de technische en financiële haalbaarheid onderzocht van het vervangen van het asbestdak en het plaatsen van zonnepanelen. Op zes van de zeven locaties, zo bleek, kunnen de kosten van sanering worden terugverdiend door de opbrengst van zonnepanelen. Er gelden wel een paar eisen voor de boerderijen. Zo moet een dak op een loods of stal minimaal een oppervlak hebben van 750 vierkante meter. Ook moet de dakconstructie stevig genoeg zijn om zonder extra aanpassingen de panelen te kunnen dragen. En uiteraard moeten de daken ook gunstig in de zon liggen.

  1. Visser na ‘koel’ gesprek Middelburg: Besluit verhuizing marinierskazerne staat nog steeds

    Staatsse­cre­ta­ris na gesprek over verhuizing mariniers: Besluit om naar Vlissingen te verhuizen staat nog steeds

    Staatssecretaris Barbara Visser (VVD, Defensie) heeft vanochtend in Middelburg niets willen zeggen over hoe groot de kans is dat de marinierskazerne alsnog naar Vlissingen komt. Na een gesprek van een uur op het provinciehuis bleef ze erbij dat het besluit dat in 2012 is genomen, nog steeds staat. Wethouder Albert Vader van Vlissingen omschreef de sfeer tijdens het gesprek met de staatssecretaris als ‘koel’.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht