De alFitrah-moskee
Volledig scherm
De alFitrah-moskee © Shody Careman

Onderzoek naar alFitrah dit najaar afgerond

Het onderzoek naar de pedagogische effecten van de lessen die de salafistische moskee alFitrah geeft aan kinderen wordt in het najaar van 2016 afgerond. De moskee zou kinderen opvoeden vanuit een afkeer van de Nederlandse samenleving.

De gemeente Utrecht besloot na berichtgeving over alFitrah in onder andere deze krant een onderzoek in te stellen. De gerenommeerde onderzoeker Trees Pels gaat dat onderzoek uitvoeren.

Pels is verbonden aan het Verwey-Jonker Instituut en doet wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken. Ook is zij verbonden aan de Vrije Universiteit, waar zij bijzonder hoogleraar 'opvoeden in de multi-etnische stad' is.

Zwaar weer
Ook zit alFitrah in financieel zwaar weer en heeft grote moeite de huur van het pand aan de Pahud de Mortangesdreef, ongeveer 50.000 euro per kwartaal, op tijd te betalen. Vorig weekend werd er tijdens een benefiet nog 9800 euro opgehaald.

Eind vorig jaar kwam het zelfs tot een kort geding, omdat de stichting een jaar huurachterstand had. Dat bedrag werd destijds op het allerlaatste moment, zonde rente, overgemaakt. Zodoende kon de ontruimingsprocedure worden afgezegd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht