Volledig scherm
Drukte op het Centraal Station van Utrecht nu de vakantie is afgelopen. © Erik van 't Woud

Onderzoek naar drukte Utrecht Centraal moet wens trappen Moreelsebrug ondersteunen

De gemeente Utrecht en ProRail doen de komende maanden onderzoek naar de drukte op Utrecht Centraal. De uitkomsten van die onderzoeken zouden volgens D66-wethouder Victor Everhardt (stationsgebied) een goede basis kunnen vormen om te zorgen dat Utrecht eindelijk haar zo gewenste trappen (en liften) naar de Moreelsebrug kan krijgen.

Dat liet de wethouder vanmiddag weten na mondelinge vragen over dit onderwerp van de voltallige gemeenteraad. Utrecht probeert al jaren voor elkaar te krijgen dat de trappen er komen, zodat reizigers de stationshal kunnen mijden om het perron te verlaten en betreden. Maar dat stuit op verzet van Klépierre omdat, die juist wil dat reizigers door Hoog Catharijne lopen waar veel winkels zijn gevestigd.

In het contract uit 2007 tussen Klépierre en de gemeente ligt vast dat het winkelcentrum de énige doorgaande looproute zal zijn van het station naar de binnenstad. De enige manier om onder deze afspraken uit te komen, is als wordt aangetoond dat de perrons zó druk zijn dat het onveilig wordt. Volgens de gemeenteraad is dat - gezien het alarm dat ProRail sloeg over de drukte - nú het geval.

In gesprek

Volgens Everhardt heeft ProRail hem verzekerd dat de veiligheid op dit moment niet in het geding is. De wethouder zei de raad toe hen begin 2020 te informeren over de uitkomsten van de onderzoeken. Met deze uitkomsten in de hand zou Utrecht in gesprek kunnen gaan met Klépierre over de wens om trappen aan te brengen op de perrons naar de Moreelsebrug. De Moreelsebrug loopt van de Croeselaan naar het Moreelsepark. 

De Utrechtse Klépierre-directeur Menno Overtoom ‘staat altijd open voor een gesprek’ met bestuurders, maar wil Utrecht vooralsnog geen medewerking beloven voor de komst van de trappen. ,,Laten we nu eerst maar eens kijken wat er precies aan de hand is. Ik ga niet reageren op of het nu wel of niet druk is. We hebben eerder afspraken gemaakt met de gemeente, die gelden nog steeds.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht