Volledig scherm
Nertsen in een fokkerij. © anp

Onderzoek naar Houtense zwendelaar rond nertsenvellen in volle gang

Het onderzoek naar de man uit Houten die gisteren is aangehouden op verdenking van fraude met geld van nertsenfokkers is in volle gang. Hij zou via een buitenlandse onderneming geld tijdelijk op een betaalrekening in Luxemburg hebben gestald, om belasting te ontduiken. Met de zwendel rond nertsenvellen zijn tientallen miljoenen euro’s gemoeid.

Samen met zeven andere mannen en een vrouw zou de man uit Houten een criminele organisatie hebben gevormd. Deze organisatie gaf volgens de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) meer dan 50 miljoen euro aan inkomsten niet op, afkomstig van de verkoop van nertsenvellen op buitenlandse veilingen. Het negental wordt verdacht van belastingfraude en witwassen.

Verdachte

De man uit Houten is de enige verdachte die is aangehouden, maar de FIOD typeert hem niet als hoofdverdachte. ,,Dat hij als enige is aangehouden is uit tactische overwegingen”, stelt woordvoerder Wietske Visser. Meer wil zij niet kwijt over de aanhouding. Onder meer in de gemeente Houten zijn gisteren doorzoekingen verricht, net zoals op tien andere plekken in het land woningen en bedrijfspanden zijn doorzocht.

Over zijn leeftijd en in welke kern van de gemeente Houten de verdachte woont, wil de FIOD niets kwijt. Wel is duidelijk dat het niet om een nertsenfokker gaat, maar om een zogenoemde ‘facilitator’: de man die via een onderneming in het buitenland geld tijdelijk stalde voor de nertsenfokkers en daarvoor betaald kreeg.

Over deze praktijken heeft de Belastingdienst een brief gestuurd naar alle in Nederland bekende nertsenfokkers. Woordvoerster Petra Huijser weet dat 125 bedrijven die zich bezighouden met nertsenfokkerij zo’n brief ontvangen. In de tekst wordt dieper ingegaan op het uitgebreide onderzoek naar de praktijken die aan het licht zijn gekomen. ,,We willen de sector informeren over wat we hebben geconstateerd. Daarnaast willen we mensen de kans bieden om het te melden als zij denken dat hun belastingaangifte bij nader inzien mogelijk niet klopte.”

Beslag

Op acht woningen en achttien bankrekeningen is beslag gelegd. Het onderzoek is na de invallen van woensdag in volle gang. ,,We willen alles nu boven water tillen”, zegt een woordvoerder van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, dat de leiding heeft over het onderzoek. Administratie wordt onderzocht en verhoren vinden plaats. Na afronding wordt het complete onderzoek voorgelegd aan een officier van justitie, die beslist of een rechtszaak volgt. Gezien de omvang van het onderzoek is dat zeer waarschijnlijk. 

Uit strafrechtelijk onderzoek is al naar voren gekomen dat nertsenfokkers gebruikmaakten van de constructies met buitenlandse rekeningen. Grote vraag is om hoeveel fokkers het gaat, die op deze manier belasting hebben omzeild en geld hebben witgewassen. De FIOD zegt bovendien zicht te hebben op nog een tweede constructie waarmee belasting is ontdoken. De Belastingdienst gaat aangiften van mogelijk betrokken fokkers beoordelen. De zaak is aan het rollen gebracht naar aanleiding van ontvangen gegevens uit het buitenland.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht