Volledig scherm
Menno Boer van de SP bij een rattenhol. © Jeroen Jumelet

Onderzoek naar rattenplaag in Bilthoven

De rattenplaag in Bilthoven wordt aangepakt. Deze week begint de gemeente De Bilt met een inventarisatie. Bij het rattenmeldpunt, dat SP eind maart opzette, kwamen tientallen meldingen binnen.

,,Het is verschrikkelijk druk geweest, de telefoon stond de eerste uren roodgloeiend," zegt Menno Boer van SP De Bilt. ,,We hebben nu zo veel informatie over die ratten. Dat ze op de Plutolaan waren, wisten we al. Maar op een ander punt, zo'n vijfhonderd meter daarvandaan, blijkt ook een heel groot cluster van ratten te zitten."

Aanleiding voor het meldpunt was de rattenplaag aan de Plutolaan. De SP verweet de gemeente te weinig actie te ondernemen tegen het ongedierte. Volgens de partij was woonstichting SSW, die vorig jaar tevergeefs werkzaamheden verrichtte aan het riool om de rattenplaag een halt toe te roepen, wél welwillend. ,,De gemeente zei in eerste instantie: dat is ons probleem niet. Maar dat is het wél, want het is een gevaar voor de gezondheid. Nu gaat de gemeente eindelijk aan de slag om de oorzaak van de plaag te onderzoeken."

Gifdozen
Volgens Boer moeten er honderden ratten zijn. ,,Binnen drie tot vier maanden zijn jonge ratten geslachtsrijp. Het ene jaar heb je niets, het andere hangt er een hele populatie rond. Dat is nu het geval. Door het meldpunt weten we dat mensen dagelijks in de weer zijn met gifdozen en vallen. Een man vertelde dat hij, toen hij wilde plassen op de wc, uit het raampje keek en een enorme rattenkop hem aanstaarde. Nou, die man was snel klaar met plassen. Vooral op straat hobbelen ze rond. Ze zijn duidelijk vindbaar, met sporen en holen. Mensen die hun hond uitlaten, komen ze elke avond tegen."

Deze week begint Kenniscentrum Dierplagen, in samenwerking met SSW en de gemeente, met het onderzoeken van de problematiek. ,,Mede op basis van de meldingen die de SP heeft ontvangen," zegt Dick de Jager, woordvoerder bij de gemeente De Bilt. ,,Over drie weken verwachten we een rapportage met adviezen en aanbevelingen."
Naast de Plutolaan worden ook meldingen die gedaan zijn aan de Bielalaan, Donatilaan, Kometenlaan en enkele kleinere locaties, meegenomen in het onderzoek.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht