Volledig scherm
Imam Suhayb Salam van de alFitrah-moskee. © ANP/Marnix Schmidt

Onderzoek naar Utrechtse alFitrah-moskee duurt voort

Het onderzoek naar de alFitrah-moskee in Utrecht duurt voort. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. In september 2016 werd een inval gedaan bij de salafistische stichting op verdenking van financiering van terrorisme en witwassen.

Volgens de woordvoerder van het Openbaar Ministerie zijn nog niet alle onderzoeksvragen beantwoord. Wanneer het onderzoek wordt afgerond en of het tot vervolging van de moskee in de wijk Overvecht komt, is nog onduidelijk.

AlFitrah maakte dit weekeinde bekend door het nog lopende onderzoek geen documenten te kunnen overhandigen aan een commissie van de Tweede Kamer, die onderzoek doet naar financiering van Nederlandse moskeeën vanuit het buitenland. De advocaat van bet bestuur van de moskee zei tegen het AD dat de FIOD bij de inval ’alle’ documenten heeft meegenomen.

Gelijk

De woordvoerder wil niet zeggen of de advocaat van alFitra gelijk heeft. Ze wil wel in algemene zin iets kwijt over de procedures die worden gevolgd. Volgens haar worden bij een doorzoeking kopieën van digitale bestanden gemaakt. ,,De digitale bestanden zelf nemen we niet mee. Als we iets meenemen gaat het om fysieke stukken.’’  

Wanneer stukken worden meegenomen krijgt de verdachte volgens de woordvoerder  ‘een kennisgeving in beslag name’. ,,Die kan een verdachte aan eventuele derden laten zien, mocht dat nodig zijn.’’ 

De inval bij alFitrah was in september 2016. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie richt zich niet op de administratie van na die datum. Waarom de moskee ook recente (financiële) documenten niet aan de Kamercommissie kan of wil geven, is onduidelijk.

Het onderzoek van de Tweede Kamercommissie werd ingesteld nadat NRC en Nieuwsuur in 2018 onthulden dat Koeweit en Saoedi-Arabië tientallen Nederlandse moskeeën financieren. De Tweede Kamer vindt dat niet wenselijk.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht