Volledig scherm
Stadion Galgenwaard op archiefbeeld; hier nog zonder zonnepanelen. © anp

Onderzoek naar veiligheid dak stadion Galgenwaard

De gemeente Utrecht gaat een inspectie uitvoeren aan het dak van voetbalstadion Galgenwaard van FC Utrecht. Die inspectie volgt naar aanleiding van het instorten van het dak van het AFAS-stadion van AZ in Alkmaar afgelopen zaterdag. De stadions van FC Utrecht en AZ zijn in dezelfde periode gebouwd door hetzelfde bouwbedrijf Midreth. Ook zijn beide stadions door dezelfde architect ontworpen.

Volledig scherm
Een luchtfoto van de schade aan het dak van het AFAS Stadion van AZ. Een gedeelte van het dak van het stadion is ingestort. © ANP

Ook de VVD in Utrecht wil van het college weten of het dak van stadion Galgenwaard veilig is.  De VVD vraagt het college of er bij bij de bouw van het stadion, net als in Alkmaar, is bespaard op de bouw van de dakconstructie. Ook wil de fractie weten of bij de plaatsing van zonnepanelen op het dak van FC Utrecht in 2017 opnieuw gekeken is in hoeverre de constructie zou reageren op het toegevoegde gewicht. De VVD gaat schriftelijke vragen stellen aan het college over de veiligheid van het dak van stadion Galgenwaard. De VVD wil dat het dak al voor de komende thuiswedstrijd van FC Utrecht, wordt geïnspecteerd. 

Zonnepanelen

Twee bouwexperts onthulden in het AD na het instorten van het dak van het AZ-stadion dat er bij de bouw van dat stadion fouten zijn gemaakt. Om kosten te besparen zou de constructie van het dak te licht zijn uitgevoerd. Er gingen in die tijd zelfs geruchten over partijen afgekeurd staal die zouden zijn gebruikt voor de bouw van het stadion. Met de extra belasting van de zonnepanelen, die een paar jaar geleden op het dak van het AZ-stadion zijn gelegd in combinatie met de harde wind, zou de instorting volgens een van de bouwexperts zijn veroorzaakt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet momenteel onderzoek naar de oorzaak van het instorten van een deel van het stadiondak. 

Voormalig eigenaar Joop Leliveld van het in 2011 failliet verklaarde bouwbedrijf Midreth verklaarde in het AD dat niemand zich zorgen hoeft te maken over de veiligheid van het dak van stadion Galgenwaard. Het AZ-stadion heeft een heel ander ontwerp, aldus Leliveld. ,,In Utrecht is helemaal geen probleem.‘’ In de Galgenwaard zijn de hoeken van het stadion open, waardoor de wind eruit kan, was zijn uitleg. In Alkmaar heeft het stadion een rond vorm. 

Extra onderzoek

Volgens woordvoerder Tamara Bouwmans van FC Utrecht, is in februari door de stadioneigenaar en de Veiligheidsregio Utrecht het stadion onderzocht en gecontroleerd. ,,Alles was conform de normen en de regelgeving. We wachten de onderzoeksresultaten in Alkmaar af  en aan de hand daarvan kunnen we bekijken of extra onderzoek vereist is. Dat krijgen we via de KNVB te horen.‘’ FC Utrecht is geen eigenaar, maar huurt het stadion.

De gemeente Utrecht, die vanuit bouwtoezicht een verantwoordelijke rol heeft in het stadion,  gaat in tussentijd van het onderzoek in Alkmaar al wel een optische inspectie verrichten laat een woordvoerder weten.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht