Volledig scherm
PREMIUM
Trees Pels en Ahmed Hamdi van het Verwey-Jonker Instituut deden in opdracht van de gemeente Utrecht in 2018/2019 een vervolgstudie naar de invloed van alFitrah. © Angeliek de Jonge

Onderzoekers alFitrah waarschuwen: ‘Het aantal fundamentalistische organisaties in Utrecht groeit’

Het aantal fundamentalistische islamitische organisaties in Utrecht groeit. Hierdoor dreigt een groep moslims zich af te keren van de samenleving.

Dat zeggen onderzoekers Ahmed Hamdi en Trees Pels van het Verwey-Jonker instituut in een interview met deze krant. De twee spraken vorig jaar met vijftig mensen rondom de omstreden Utrechtse moskee alFitrah. Uit die gesprekken bleek dat de moskee kenmerken heeft van een sekte. Ze ontmoedigt de aansluiting van bezoekers bij de Nederlandse samenleving en er is sprake van een intimiderende en autoritair uitgedragen salafistische leer.

  1. Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren
    PREMIUM

    Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren

    De Wulperhorst in Zeist, het oude woonhuis van pianist Wibi Soerjadi, staat in de steigers. Aggregaten ronken, vrachtwagens rijden af en aan en bouwlieden met zware laarzen aan en helmen op bevolken het reusachtige huis waar eens pianostukken van Mozart en Beethoven klonken. Eind 2020 moet de metamorfose zijn voltooid. Dan is de Wulperhorst omgetoverd tot een statige zorgresidentie met 25 woningen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht