Volledig scherm
PREMIUM
Student Rick Doorenbos houdt nauwkeurig in de gaten hoe snel het water wegzakt in het tijdelijke zwembadje op de Planetenlaan. © Boas Photo

Onderzoekers kieperen enorme hoeveelheid water op straat en kijken hoe snel het wegloopt

Een tractor, een grote tankwagen vol met slootwater en een klein, ondiep zwembad midden op straat. Ingrediënten voor een bijzondere tafereel op de Planetenlaan vanmiddag in Huis ter Heide. Onderzoekers en studenten van de Hogeschool van Amsterdam voerden een wetenschappelijk onderzoek uit door met zandzakken een rechthoekig deel van de straat af te bakenen en het vervolgens vol te laten lopen met slootwater.

Jeroen Kluck en Rutger van Hogezand zijn onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam en doen door het hele land onderzoek naar waterdoorlatende verharding. De hele wijk Sterrenberg in Huis ter Heide is zo gebouwd. Aan de rand van de straat zijn geen afvoerputjes te vinden. De klinkers zijn los gelegd zodat het water bij een regenbui direct tussen de stenen door de grond in verdwijnt. Mos en andere vervuiling kunnen een obstakel zijn voor het goed functioneren van dit systeem, daarom voert de hogeschool dit onderzoek ook uit.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht