Volledig scherm
Marcel Wouters van RijnRund, deelnemer aan Local2Local © Privéfoto

Online producten van boeren in de buurt bestellen

Bij Local2Local kan iedereen vanaf volgende week online producten van boeren in de buurt bestellen. De boodschappen zijn vervolgens af te halen bij een pick-up punt in de buurt. Restaurant de Kleine Baron is vanaf 15 oktober het eerste afhaalpunt in Utrecht. Het omringende platteland voedt de stad, dat is het idee achter Local2Local.

Wat is Local2Local?
Een coöperatie van ruim 45 boeren in de Kromme Rijnstreek, de Betuwe en de Utrechtse Heuvelrug. Local2Local is opgericht door fruittelers Anton van Garderen uit Schalkwijk, Huub van der Maat van de stichting Terecht Anders uit Bunnik en Mark Frederiks, van het Driebergse bedrijf Amped. Dit drietal investeert in de website, de marketing en de reclame en het organiseren van de distributie. De landbouw organisatie LTO en een innovatiefonds dragen ook iets bij.

Wat heeft de boerenwebshop wat online supermarkten - AH, Jumbo en Picnic - niet hebben?
Mark Frederiks: ,,De consument weet niet meer waar zijn eten en drinken vandaan komen. De keten van boer tot consument is te ingewikkeld en te lang geworden. Wij brengen met Local2Local boer en consument weer dichter bij elkaar: eten en drinken direct van de boer.''

Het systeem van Local2Local is op zich heel overzichtelijk. Je plaatst als consument je bestelling, en de boer boer zorgt voor het vervoer naar een van de drie pick-up-points. Naast de Kleine Baron zijn dat Hajé in Nieuwegein en het pluimveebedrijf Lagerweij in Buurmalsen. Local2Local is nog op zoek naar nieuwe pick-up-points.

Wat kun je kopen in de webshop?
Het assortiment van Local2Local bestaat uit zo'n 250 artikelen. Dat aantal zal, aldus Frederiks, snel groeien. Je kunt er kaas, boter en eieren kopen, groenten en fruit, vlees, sap, jam en ook bier, advocaat en likeur.

Het bier komt van het enige Local2Local-lid dat in de stad is gevestigd: brouwerij De Leckere. Ook in de webshop te koop: brood van twee bakkers op het platteland. In de categorie snacks&snoep heeft Local2Local nog slechts 2 producten aan te bieden, maar het gaat wel om hele bijzondere: wilde gans-bitterballen en polderkreeft-kroketten.

Wie leveren nog meer producten voor de webshop?
De boeren die meedoen, stellen zich voor op de website van Local2Local. Het fruit komt onder meer van de twee fruittelers die aan de wieg van de coöperatie stonden.

Een typische Local2Local-leverancier is ook RijnRund, van Marcel Wouters Vlees. Zijn koeien lopen in de wei in de Kromme Rijnstreek. Hij is niet alleen veehouder, maar ook slager, en houdt dus alles in eigen hand. Hij vertroetelt zijn dieren en vooral prijsstier Arie. Maar hij is ook degene die de koeien slacht en het vlees versnijdt en verpakt.

Hij doet mee aan Local2Local, omdat hij de online-verkoop echt van deze tijd vindt. ,,Wij zijn er klaar voor,'' zegt hij. Djûke van der Maat van de Bunnikse boerderij Nieuw Slagmaat wil met Local2Local vooral een nieuw deel van de markt bereiken. De mensen die geen tijd hebben om met de (bak)fiets naar de boerderij te komen.

Sommige producten zijn duurder dan de artikelen in de supermarkt. Is de consument bereid meer te betalen?
Frederiks: ,,Consumenten hebben genoeg van de voedselschandalen en willen weten wie hun eten produceert. Bovendien: door weer, als vroeger, je eten rechtstreeks bij de boer uit jouw omgeving te kopen, haal je ook weer de echte smaak in huis.''

De aftrap van Local2Local vindt op 15 oktober plaats met een proeverij in restaurant de Kleine Baron in de Utrechtse wijk Zuilen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht