Volledig scherm
RTV Utrecht-directeur Paul van der Lugt. © AD

Onrust bij RTV Utrecht vanwege geldnood: vertrouwen in directeur opgezegd

Op de redactie van RTV Utrecht is grote onrust uitgebroken over de ‘zorgelijke’ financiële situatie, die onlangs aan het licht kwam. De onvrede is zo groot dat de managers gisteren het vertrouwen in directeur Paul van der Lugt hebben opgezegd. De Raad van Toezicht heeft een onderzoek ingesteld.

Uit een uitgelekte e-mail die door de redactieraad aan de redacties van de gesubsidieerde omroep is verzonden, blijkt dat RTV Utrecht meer geld uitgeeft dan er binnenkomt en afstevent op een tekort. ‘We zijn geschrokken van de berichten en met name van de onduidelijkheden in het financiële beleid, die het kennelijk mogelijk hebben gemaakt dat pas zo laat bekend is geworden dat we in geldnood zijn gekomen,’ staat te lezen. ‘Amper twee jaar na een ingrijpende en pijnlijke reorganisatie blijkt dat het MT (Management Team, red) opnieuw maatregelen moet nemen om het hoofd boven water te houden.’

Bezuinigingen

Enkele jaren geleden moest RTV Utrecht 1 miljoen euro bezuinigen. Elf mensen moesten de omroep verlaten. De redactieraad schrijft hieraan refererend: ‘Teleurstellend daarbij is dat de redactieraad al bij het bespreken van het reorganisatieplan, en vorig jaar bij de evaluatie ervan, voortdurend heeft benadrukt dat de in het plan voorgestelde maatregelen te weinig concreet waren om te kunnen beoordelen of de reorganisatie wel effectief was. Nu blijkt dat er in de afgelopen twee jaar door diverse organisatorische problemen langdurig geen goed beeld van onze uitgaven is geweest.’

De voorzitter van de Raad van Toezicht, Peter Schurs, zegt dat er een onderzoek is ingesteld. Hij wil niet zeggen waar het onderzoek zich precies op richt. Directeur Paul van der Lugt, verantwoordelijk voor de bezuinigingen, bevestigt de ontwikkelingen bij RTV Utrecht. Hij wil verder niet reageren en verwijst naar de Raad van Toezicht. Ook de ondernemingsraad wil geen reactie geven.

Topsalaris

Meerdere bronnen vertellen het AD dat het vertrouwen in directeur Van der Lugt afgelopen donderdag door de managers is opgezegd. Ook zouden de redactieleden het niet meer zien zitten met de directeur, die nu zo’n 15 jaar aan RTV Utrecht is verbonden.

Op de redactie van RTV Utrecht is al jarenlang onvrede over het functioneren van de omroepdirecteur. In 2014 kwam hij in opspraak vanwege zijn topsalaris van 164.000 euro (exclusief 29.000 euro aan pensioenpremie). Tijdens de laatste reorganisatie kondigde Van der Lugt aan 10 procent van zijn salaris in te leveren.

De gemeente Utrecht subsidieert de regionale omroep jaarlijks met 690.000 euro. Incidenteel worden extra bedragen verstrekt. Van het Rijk krijgt de omroep jaarlijks een kleine 9,5 miljoen euro. GroenLinks, VVD, D66, CDA, PvdA, DENK, PvdD en Student & Starter willen weten wat er precies aan de hand is en dienen gezamenlijk schriftelijke vragen in. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht