Volledig scherm
Aan de Drift in de binnenstad van Utrecht zitten diverse panden van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht © Google Streetview

Onrust onder studenten geschiedenis over bezuinigingen faculteit

Op de faculteit geesteswetenschappen (geschiedenis, taal en kunst) van de Universiteit Utrecht is onrust ontstaan over de geplande bezuinigingen. Studenten en medewerkers vrezen dat de kwaliteit van het onderwijs achteruit holt.

Een petitie van een aantal studenten is tot gisteravond al bijna 800 keer ondertekend. De studenten roepen daarin op de geplande bezuinigingen, van twee miljoen euro, terug te draaien. De initiatiefnemers vrezen dat het onderwijsaanbod ‘verschraalt’ en de werkdruk van docenten te hoog wordt. Hierdoor bestaat de angst dat de kwaliteit van het onderwijs als geheel omlaag gaat.

De faculteit geesteswetenschappen, gevestigd in diverse panden in de Utrechtse binnenstad, omvat de studies geschiedenis, kunst, filosofie, muziek, literatuur, taal, religie en media. Het is één van de grootste faculteiten van de Universiteit Utrecht.

Instroom

Volgens een woordvoerder van de Universiteit Utrecht zijn de bezuinigingen nodig, omdat de faculteit jaarlijks meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. ,,Dat komt met name door gedaalde inkomsten uit onderwijs. De instroom van studenten is tussen 2010 en 2014 gedaald met 30 procent.’’

Om de begroting op orde te krijgen, wil de faculteit twee miljoen euro aan kosten besparen. Zo wordt er bezuinigd op studiebegeleiding. Verder wordt een aantal cursussen geschrapt en het aantal contacturen verminderd.

Het faculteitsbestuur denkt dat met deze maatregelen de werkdruk zo weinig mogelijk toeneemt. Daarnaast probeert de faculteit in de toekomst meer studenten te trekken, zodat de inkomsten kunnen toenemen.

Den Haag
Het bestuur gaat in gesprek met de initiatiefnemers van de petitie ‘om de bezuinigingen toe te lichten en feedback op te halen’. De studenten willen hun petitie aanbieden aan politici in Den Haag. ,,De faculteit ondersteunt het pleidooi om extra te investeren in de geesteswetenschappen van harte, want we zien soortgelijke problemen bij andere faculteiten geesteswetenschappen in het land,’’ aldus de woordvoerder.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht