Onrustige nacht voor bewoners woonzorgcentrum Doorn na grote brand

Vrijwel alle bewoners van het Doornse woonzorgcentrum Beatrix konden gisteravond al weer terug naar hun eigen woning. Alleen de bewoners van de drie door brand getroffen woningen en enkele naastgelegen woningen konden niet terug. Zij zijn elders in huis opgevangen of hebben de nacht bij familie doorgebracht.

Dat zegt regiomanager Hans Visser van QuaRijn. Visser schiet vol als hij vertelt dat er tijdens de brand van alle kanten hulp kwam. „Alle zorgcentra in de omgeving en van het Militair Revalidatiecentrum in Doorn, maar ook omwonenden, collega's die geen dienst hadden en oud-collega's die het via social media hadden vernomen, schoten te hulp. We stonden er niet alleen voor.”

Volledig scherm
De schade bij de appartementen is groot © ANP

De eerste brandmelding kwam even voor tien uur 's avonds binnen bij de alarmcentrale. Een automatische melding die al heel snel werd omgezet in een echte brandmelding. In een aanleunwoning op de begane grond was door nog onbekende oorzaak brand uitgebroken, die via de buitenkant oversloeg naar twee bovengelegen woningen.

Onrustige nacht

Quote

Ik heb van de nachtploeg al wel begrepen dat het een onrustige nacht is geweest

Volgens Visser is nog steeds niet duidelijk waardoor de brand heeft kunnen ontstaan. „De brandweer gaat vandaag verder met onderzoek. Ook stichting Salvage komt om de schade op te nemen. Elektriciens hebben gisteravond al alle stroom kunnen herstellen, op zes woningen na. Daar horen ook de drie door brand getroffen woningen bij.”

Hoe het nu met de bewoners is, kan Visser nog niet zeggen. „Ik heb ze nog niet gesproken. Dat doe ik om tien uur. Dan komt ook de burgemeester op bezoek. Ik heb van de nachtploeg al wel begrepen dat het een onrustige nacht is geweest.”

Over de opvang heeft hij niets dan lof. Niet alleen vanwege de tientallen mensen die zijn komen helpen en onderdak hebben aangeboden, maar vooral ook over het optreden van de brandweer. „De bewoners werden allemaal verzameld bij de fietsenstalling en van daaruit naar elders gebracht.”

Geen rook- en roetschade

Aanvankelijk werd er nog van uitgegaan dat de zestig bewoners allemaal ergens anders de nacht moesten doorbrengen, maar na een eerste onderzoek bleek dat er geen rook- en roetschade in de woningen was, waardoor nagenoeg alle bewoners weer terug konden keren naar hun eigen bed. Een enkeling die niet terug kon, werd in leegstaande kamers in Beatrix opgevangen. „Dat is in kamers voor kortdurende opvang. Die waren woensdagavond beschikbaar.”

Nu moet woonzorgcentrum Beatrix volgens Visser de draad weer oppakken. Salvage, het bezoek van burgemeester Frits Naafs, de komst van de verzekeringsexperts en de schoonmaak zullen de dag anders maken dan andere dagen. Ook het herstel van de door brand getroffen woningen zal tijd vergen.

De in het pand gevestigde fysiotherapiepraktijk, de huisartsenpraktijk en de kinderopvang zullen naar verwachting normaal open gaan.

Volledig scherm
Bewoners Doorn Beatrix woonzorgcentrum © Koen Laureij

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht