Volledig scherm
Training jongens onder 15 bij DWSV. © AD

Onschuldige spelers van Utrechtse probleemclubs mogen overstappen naar andere club

Spelers van de geschorste Utrechtse clubs DWSV en Papendorp kunnen na de winterstop weer gaan voetballen. Spelers die niet in de eerste elftallen spelen van de clubs, en niet verwikkeld zijn in een tuchtzaak, mogen per direct overstappen naar een andere club, zo laat de KNVB weten.

Dat is goed nieuws voor de ‘onschuldige’ voetballers van beide clubs, die zich nu gestraft voelen voor het wangedrag van anderen. Tegen de uitsluiting van deze voetballers, die niet waren betrokken bij de recente incidenten, was kritiek van besturen van beide clubs en van enkele fracties uit de Utrechtse gemeenteraad. Voor de standaard eerste elftallen van beide clubs verandert er niets. Zij vallen buiten deze regeling van de KNVB. 

Geweld

De voetbalbond KNVB nam DWSV en Papendorp vorige maand uit de competitie nadat bij wedstrijden van die clubs scheidsrechters zich bedreigd voelden. De KNVB kwam tot deze drastische maatregel, omdat zowel DWSV als Papendorp in de loop der jaren een dik dossier hebben opgebouwd met geweldsincidenten.

De laatste incidenten deden zich voor bij wedstrijden van het DWSV zondag 1 en Papendorp zondag 2, maar de KNVB strafte alle teams van beide clubs door ze tijdelijk uit de competitie te halen hangende de uitspraak van de tuchtcommissie. De KNVB wil na die uitspraak beide clubs uitschrijven als lid. Dat betekent dat DWSV en Papendorp geen voetbalwedstrijden kunnen spelen in competitieverband van de KNVB en feitelijk ophouden te bestaan.

De tuchtcommissie heeft inmiddels uitspraak gedaan over de incidenten op 27 oktober. Beide clubs zijn schuldig bevonden en gestraft. Het eerste elftal van DWSV is uit de competitie gehaald en Papendorp 2 krijgt vier punten in mindering. Ook zijn er boetes van respectievelijk 600 en 750 euro voor Papendorp en DWSV.  

Beroep

Volgens de KNVB gaan beide clubs in beroep tegen de uitspraak van de tuchtcommissie. Voorzitter Wout Stulen van DWSV laat echter desgevraagd weten daar nog niet zeker van te zijn. ,,Ik besluit daar komende week over.”  Zolang er nog geen uitspraak is in de beroepszaak schort de KNVB alle wedstrijden van alle teams op. De huidige maatregel blijft dus nog van kracht. Het duurt naar verwachting twee tot drie weken voordat het beroep wordt behandeld.

Spelers die al weken noodgedwongen aan de kant blijven, kunnen nu dus na de winterstop in januari weer voetballen als zij lid worden van een andere club. Onder voorbehoud, zo voegt de KNVB er nadrukkelijk aan toe. Spelers in de B-categorie (de lagere teams red.) kunnen overschrijven als vereniging A en vereniging B akkoord zijn. In de A-categorie (de eerste elftallen red.) is dispensatie nodig en die zal niet worden verleend tot er een definitieve beslissing is van het bestuur van de KNVB over de toekomst van deze clubs.

Waarschuwen

De KNVB monitort waar spelers hun overschrijving naartoe aanvragen, zegt woordvoerder Daan Schippers. ,,In bepaalde gevallen kunnen wij de nieuwe club waarschuwen en adviseren dat ze dienen te weten wat zij binnenhalen. Bij twijfel niet doen. Spelers die zijn verwikkeld in een tuchtzaak, kunnen niet worden overgeschreven.”

Voor spelers van Papendorp, die daar willen blijven voetballen, is de onzekerheid nog iets groter. De voetbalclub betaalt al enige tijd geen huur meer voor de velden aan de gemeente Utrecht. De gemeente kan besluiten om de club de toegang tot de velden te ontzeggen, zolang Papendorp niet aan haar verplichtingen voldoet. Daarnaast is Papendorp nog verwikkeld in onderhandelingen met de Belastingdienst over een schuld van ongeveer vier ton. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht