Volledig scherm
Wilko Spiering. © UMC Utrecht

Ontdekking UMC: oud medicijn
werkt tegen zeldzame ziekte

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben ontdekt dat een bestaand medicijn gebruikt kan worden om een zeldzame en erfelijke ziekte te behandelen. Tegen deze aandoening, waarbij verkalkingen in elastische weefsels ontstaan, bestond tot nu toe nog geen behandeling.

Het gaat om de zeldzame ziekte pseudoxanthoma elasticum (PXE). Daarbij ontstaan verkalkingen in de huid, ogen en bloedvaten. De aandoening kan leiden tot ernstige slechtziendheid en beroertes.

Botontkalking

Onderzoekers hebben ontdekt dat een bestaand medicijn, editronaat, de ziekte PXE kan remmen. Maar het medicijn is niet meer beschikbaar in Nederland.

Quote

Een bizarre situatie. Hebben we eindelijk een behande­ling, kunnen we er niet mee aan de slag

Wilko Spiering, internist

„Het is een oud medicijn tegen botontkalking en het wordt al een tijd niet meer gebruikt in Nederland omdat er nu nieuwere versies bestaan”, zegt internist en vasculair geneeskundige Wilko Spiering van het UMC. De nieuwere versies van dat middel helpen echter niet bij PXE.

Omdat het medicijn niet meer gebruikt wordt, is het uit het officiële register voor geneesmiddelen gehaald en daarom is het niet meer beschikbaar in Nederland. „Het is een bizarre situatie. Want we hebben eindelijk een behandeling gevonden, maar we kunnen er, doordat het medicijn niet meer geregistreerd is, niet mee aan de slag”, aldus Spiering. „We zijn druk bezig met de Inspectie voor de Gezondheidszorg om dit medicijn opnieuw geregistreerd te krijgen.”

  1. Verwaarloosd buurtparkje krijgt ware metamorfose en wordt een sportpark
    PREMIUM

    Verwaar­loosd buurt­parkje krijgt ware metamorfo­se en wordt een sportpark

    Buurtbewoners van het Park Kokkebogaard in de wijk Zuilenstein in Nieuwegein hebben de handen ineengeslagen om van hun buurtparkje een echt sportpark te maken. Het sterk verwaarloosde park kan een upgrade gebruiken en verschillende doelgroepen moeten er terecht kunnen. De bewoners starten het burgerinitiatief Sportplein Zuilenstein en willen de gemeente Nieuwegein als eigenaar van het park bewegen om actief mee te werken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht